Bokblogg: Petras bilder - Den flygande hästen

Jag har nu läst den fjärde boken i serien ”Petras bilder” för min årskurs 2. Den heter Den flygande hästen och är skriven av Torhild Elisabeth Sandberg och illustrerad av Emily Ryan.

Bild på boken "Den flygande hästen".

Boken börjar med att Petra har tagit skolfoto i skolan och väntar ivrigt på att skolfotokatalogen ska komma i brevlådan. När den väl kommer sliter Petra upp kuvertet och granskar sin klassbild men stelnar till när hon ser sig själv. Hon gömmer katalogen under sängen men tar sedan fram den igen. Hon tittar på sitt ansikte på bilden och ser att hon är helt suddig!

Petra skämdes för bilden och ville nästan inte gå till skolan dagen efter. Hon söker tröst och råd hos sin granne och vän Fredrika som bor på våningen under Petra. Fredrika visar flera fotografier och bilder från modemagasin. De börjar ifrågasätta bilderna de ser i magasinen.

Ger intressanta diskussioner

Här blev det fina och intressanta diskussioner om bilder som eleverna i klassen ser i tidningar och på sociala medier:

  • Är allt sant på bilder i tidningar och på sociala medier.
  • Varför redigerar man bilder i tidningar?
  • Är det ok att redigera bilder?
  • Behöver vi tänka till när vi ser bilder?

Boken fortsätter med att Petra följer med Fredrika till hennes torp på landet. Där hittar hon en gammal klänning i ett skåp. Petra tycker om klänningen och vill ha på sig den i skolan. Men ju närmare skolan hon kom ju mer tveksam blev hon. Kompisarna tittade på henne och viskade om henne.

Här blev diskussionen:

  • Är det ok att se annorlunda ut?
  • Hur känns det att vara annorlunda?
  • Gör det något om någon är annorlunda?

En härlig bok med bra diskussionsunderlag. Jag tycker att denna bokserie passar perfekt för lågstadiet.

/Berit Hellström, Sveaskolan

Senast uppdaterad:

Publicerad: