Gå till innehåll

Egill Sæbjörnsson, 1973, Island

I ett mörkt rum syns konturerna av fyra fantasifulla objekt

Foto: Magnus Westerborn

Det sägs att stora stenblock i granskogen är troll som förvandlat sig och en dag vaknar till liv igen. Det är förstås i sagans värld som sådana metamorfoser är möjliga, men på årets OpenArt gör Egill Sæbjörnsson det till en faktisk upplevelse. Han visualiserar när verklighet och fiktion smälter samman. Stenbumlingarna tycks verkligen få liv och rymmer gestalter av sällsam art. Kanske inte troll den här gången men sagoliknande väsen.

2017 gjorde Egill Sæbjörnsson succé på Venedigbiennalen med sina fiktiva vänner Ugh och Bootar. De är 36 meter långa människoätande troll som älskar kaffe. De växte en gång fram hos honom som en fantasi efter han sett några långnästa trollfigurer i en souveniraffär!

På Island är sagotraditionen stark och innehåller många olika väsen som älvor, vättar och förstås troll.

Persongalleriet närs av en dramatisk natur som är under ständig rörelse och förändring. Känslan av naturbesjälning är stark och i den traditionen formade Egill Sæbjörnsson sina favorittroll som en livfull 3D-animering. Med det förenar han en tusenårig sagotradition med senaste digital teknik till en ny nivå av berättande och gestaltning.

Efter Venedig har trollberättelsen utvecklats. Vid en utställning på Ars Fennica i Helsingfors nyligen introducerade trollen en serie lyxartiklar som de skapat i form av jättelika smycken och parfymflaskor i exklusiv kvalitet och guldglittrande – så klart. Här kan man i fantasi och manér jämföra med Helgi Þórssons keramiska hundkiosk på Våghustorget under årets OpenArt.

Egill Sæbjörnsson är som övriga aktuella islänningar i år multimediakonstnär med flera konstformer, genrer och medier i sitt konstnärliga uttrycksregister. Han har studerat tibetansk sinneskontroll, clowneri, 3D animation och interaktiv programmering.

Även om den här typen av konst kan upplevas som lekfull och enkelt roande, finns här skikt av samtid. Konstnären vill överraska oss men även förvirra och lyfta fram utanförskap och särbehandling liksom andra aktuella frågeställningar i nutid. Han gör det på ett lättfattligt och närmast intuitivt sätt utan en krånglig förståelseapparat.

Text: Stefan Nilson

Senast uppdaterad:

Publicerad:

Kontakta OpenArt

Kontakta Örebro kommuns servicecenter

Telefon: 019-21 10 00 

Öppettider: Vardagar kl. 8–16.30

Besöksadress: Näbbtorgsgatan 10

Öppettider: Vardagar kl. 10–16

E-post till servicecenter

 servicecenter@orebro.se