Meny

Sökoptimering

De flesta googlar för att hitta information på nätet, det är därför viktigt att våra sidor har bra sökbarhet. Även de som söker internt på våra webbplatser ska hitta relevanta sidor.

Tips för att sidan ska få bra sökbarhet

  • Se till att viktiga ord förekommer i sidans namn/huvudrubrik, ingress, underrubriker, tidigt i brödtexten och/eller gärna flera gånger i brödtexten. Använd ord som du tror att användarna söker på, alltså inte ord som verksamheten använder.
  • Se till att sidan huvudrubrik är tydlig och beskriver vad sidan innehåller och att ingressen sammanfattar innehållet.
  • Håll dig till ämnet – sidan ska inte handla om flera olika saker.
  • Lägg in synonymer i sidans metadata på ord/böjelser av ord som inte står på sidan men som är möjliga att användarna söker på.

Testa sökbarheten

När du publicerat en ny sida – testa sökbarheten för sidans viktigaste begrepp både internt och externt (externt först efter några dagar). Kolla så att du får relevanta träffar på sidan. Försök att förbättra resultatet om sökorden inte ger bra träffar, se tipsen ovan. När du söker externt bör du använda privat läge i webbläsaren för att få ett "neutralt" resultat, eftersom sökverktyg minns dina tidigare sökningar och anpassar resultatet efter dessa.

Beskrivningstext i externa sökmotorer

Normalt visas ingressen som beskrivningstext i externa sökmotorer. Om en sida saknar ingress eller om den ska ha en annan beskrivning i sökmotorer än ingresstexten anger vi en beskrivning av sidan i metadatafältet Beskrivning, som då kommer att användas av sökmotorerna.

Sökbarhet i dokument

Även på dokument går det att sätta synonymer, ifall det finns något viktigt ord som behöver ge träff till dokumentet fast ordet inte förekommer i dokumentet. För att ange synonymer – gå till dokumentets egenskaper och välj fliken Metadata.

Senast uppdaterad: 4 oktober 2018

Publicerad: 1 mars 2018

Hade du nytta av innehållet på den här sidan?

Translate

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Örebro municipality in other languages

Close

Kontakta Örebro kommun

Telefon: 019-21 10 00 

Öppettider: Vardagar kl. 7-17

Besöksadress: Drottninggatan 5

Öppettider: Vardagar kl.10-17

E-post till servicecenter

 servicecenter@orebro.se