Gå till innehåll

Hur ett skolbiobesök går till

Här kan du läsa hur ett skolbiobesök går till, hur du kan förbereda din klass inför besöket och få tips på efterarbete.

Hur går ett skolbiobesök till?

Innan filmvisningen

Du som pedagog förbereder eleverna på biobesöket och filmvisningen. Läs mer om Förberedelser inför skolbiobesöket.

Biobesöket

Personal på Roxy välkomnar er i entrén och presenterar filmen innan visningen. Efter visningen finns personal i foajén till hands för samtal och respons från pedagoger och elever.

Efter besöket

Vi uppmuntrar till fortsatt arbete i klassrummet. Vi erbjuder en filmhandledning som är speciellt framtagen till filmen eller en allmän filmhandledning.

Huvudentré med ramp.

Roxys huvudentré med ramp.

Förberedelser inför skolbiobesöket

Tidigare besök

Det finns troligtvis elever som aldrig tidigare har varit på en biograf, även bland äldre årskurser. Fråga om det är någon som har besökt Roxy och som vill berätta hur det ser ut och hur det går till. Prata också om skillnaden mellan privat besök och skolbiobesök - under skolbio är det kommunen som betalar för filmvisningen, annars är det du som själv köper biljett.

Besöket

Informera om hur ni tar er till Roxy, hur det ser ut och vilka ni kan tänkas möta där, att ni kan komma att vänta utanför innan ni blir insläppta. När ni kommer in sätter ni er på era platser och det blir mörkt innan filmen startar. Läs mer om lokalen under Tillgänglighet.

Filmhandledningar

Genom filmhandledningen får du tips om hur ni kan samtala om filmen, bakgrund till filmens teman samt filmpedagogiska övningar.

Filmhandledningar finns att ladda ner från vår hemsida när du läser mer om filmen.

Ämnen och teman

Många filmer berättar om svåra ämnen som eleverna kan behöva vara medvetna om innan de ser filmen. Fundera på om filmen innehåller svåra och laddade teman som ni kan behöva prata om innan.

Förväntningar

Det kan vara bra att förbereda eleverna på den film de ska få se. Presentera filmen och se trailern tillsammans, så eleverna kan ställa frågor på förhand.

Identifikation

Vissa filmer tar upp starka teman som sorg, sjukdom och död. Då kan det vara bra att på förhand veta om det är några av eleverna som upplevt någon liknande situation som i filmen. Det är inte farligt med starka känslor, det viktiga är att det finns någon att prata med.

Barn som ritar. Bildkälla: Pixabay.

Tips på efterarbete

Efter en film uppstår många olika känslor och reflektioner som kan vara en bra utgångspunkt för kunskap och diskussion med anknytning till skolämnena. Här följer några tips på efterarbete:

Samtal

I filmhandledningarna finns tips på hur ni kan samtala om filmen genom att lyfta olika frågor kring händelserna.

Skapa

Yngre barn kan rita eller måla utifrån filmens olika teman. Ni kan jobba med skrivuppgifter av olika slag och skapa alternativa slut, eller fortsättning på filmen ni sett. Om tid finns kan ni prova på att göra egna filmversioner.

Recensioner

Ibland kan det vara värdefullt att låta eleverna fundera kring och skriva om filmen. Samtidigt kan man passa på och undersöka vad en recension egentligen är, eller kan vara. Tänk källkritiskt och kom ihåg att recensioner kan innehålla fakta men till stor del bygger på recensentens personliga tolkning, tyckande och smak.

Svenska filminstitutet publicerar årligen nya filmhandledningar. Handledningarna är till för att vägleda dig som pedagog i samband med filmvisningen med eleverna.

Filmhandledningen beskriver filmens handling, placerar in filmen och dess teman i en vidare kontext, ger uppslag till övningar och/eller samtal att föra i klassrummet efter en visning samt ger tips på ytterligare fördjupning.

Skolbiovisningarna sker i Salong 1 som finns på entréplan. Salongen har 139 platser varav 22 platser finns på en läktare. En toalett/RCW finns i nära anslutning till salongen. Övriga toaletter finns i källarplan, en trappa ner. Entrén har en ramp och automatisk dörröppnare.

Talsyntes och syntolkning

Filmer med svenska undertexter kan finnas tillgängliga i SubReader och Movietalk som i vissa fall har både syntolkning och talsyntes. SubReader och Movietalk kan laddas ner från Google Play och App Store. I kassan finns en QR-kod till SubReader. Movietalk synkar sig med filmens ljud. Tänk på att ta med egna hörlurar så att du inte stör andra i salongen.

Senast uppdaterad:

Publicerad:

Kontakta Bio Roxy

Kontakta Örebro kommuns servicecenter

Telefon: 019-21 10 00 

Öppettider: Vardagar kl. 8–16.30

Besöksadress: Näbbtorgsgatan 10

Öppettider: Vardagar kl. 10–16

E-post till servicecenter

 servicecenter@orebro.se