Julbock - en gammal symbol för julen

KFUM:s julbock var 1950 placerad på Storgatan 23. För att komma till de närliggande affärerna eller bara gå på trottoaren måste man passera under den.

Julbocken är en av våra allra äldsta julsymboler och har fått vara föremål för allehanda lekar och den har haft olika funktioner. Under 1800-talet var julbocken en till bock utklädd deltagare i de julbocksupptåg vilket var julhelgens främsta nöje i de nordiska länderna och ett sätt att samla gåvor i form av mat, dryck och pengar till ungdomens julfester.

Ungdomar gick runt bland gårdarna både på landet och i städerna, och framförde enklare skådespel och sjöng medan bocken med krumsprång och bräkanden roade de vuxna och skrämde barnen, tills värdfolket överlämnade de åtrådda gåvorna.

Bocken som symbol lär ha varit en kvarleva från vår gamla asatro. Den gamle åskguden Tor hade som bekant en vagn som drogs av två bockar, Tanngnjóstr och Tanngrisnir.

Det förekom också att julbocken ställdes in under bordet och serverades diverse läckerheter från julbordet.

En populär bocklek var också att ställa in julbocken i smyg hos grannarna. Då gällde det för den som fått bocken att osedd lämna tillbaka den. Vad som hände annars förtäljer inte historien. På 1800-talet fick bocken en ny ärofylld uppgift - någon av männen i de svenska borgerliga hemmen klädde ut sig till en bock, som delade ut julklappar. Jultomten tog senare över denna uppgift.

Numera menar vi med julbock, en av halm tillverkad julprydnad som kanske står under granen.      


Text: Marie Esplund-Lynn

Bildhantering: Ingemar Larsson   

Fotografi: Karl Anderssons fotosamling (PS:154)  

Källor: Nationalencyklopedin och Wikipedia sökord "Julbock"


Ursprunglingen publicerad som Månadens bild december 2006.

Senast uppdaterad:

Publicerad: