Gå till innehåll

Upplev naturen med oss – på svenska, arabiska, syrianska, engelska och albanska!

Skönhet är svårt att definiera, men lätt att känna igen. I naturen kan skönhet skönjas i alla typer av landskap, även där man inte förväntar sig. Det är skönhet i olika blommor, fåglar, djur och växter, av vilka många är färgsprakande. Det finns skönhet i berg, dalar, fjäll, luft och vatten.

Vilka är vi naturvägledare?

Vi heter Adil Sadiku och Antonios Hanna och är anställda av Naturskolan, Örebro kommun, som naturvägledare.

Adil guidar på albanska, engelska och svenska. Antonios guidar på syrianska, arabiska och svenska.

Vi jobbar först och främst med:

  • att få barn och ungdomar intresserade av friluftsliv, natur och miljö.
  • Familjecentraler och andra föreningar som jobbar med barn
  • Samarbete med fritids och andra ungdomsorganisationer
  • Guidningar av SFI-klasser
  • Via Partnerskap samarbete mellan kommunen och HGF, ÖBO och socioekonomiskt utsatta områden som Oxhagen, Vivalla, Brickebacken och Varberga.
  • Programlagda och annonserade guidningar som arrangeras av kommunen
  • Perrongen, ensamkommande flyktingbarn
  • Sommarläger med utomland familjer

Vi har båda förstått att man i Sverige har en stark tradition och kulturell bakgrund när det kommer till friluftsliv. Förkunskaperna om naturen hos nyanlända föräldrar och barn varierar, från ingenting, till att ha levt med djur och eld till vardags. Många har inte varit utanför Örebro eller ens sitt bostadsområde. De kan har ett naturreservatet alldeles i närheten, men har inte vågat eller haft kunskap om möjligheten att vara ute i naturen.

Lär av naturen och ha roligt tillsammans!

Tillsammans med oss de får också chansen att testa friluftsliv som att promenera, paddla, fiska och laga mat och umgås runt lägerelden. Allt enligt allemansrätten, både rättigheter och skyldigheter.

l Örebro kommun finns 22 stadsnära natur- och kulturreservat att upptäcka – fantastiska platser som är tillgängliga för alla! I dessa underbara miljöer skapar vi gemensamma upplevelser, som ger ökad förståelse för både natur och kultur.

Vi vill att besökarna ska få möta naturen på ett lekfullt sätt, kanske göra upp eld och laga mat tillsammans. Alla är välkomna: att promenera, cykla eller ta bussen ut i naturen, för att vila och upptäcka, titta på fåglar, plocka svampar och bär med mera, men alla måste vara rädda

om vår natur! Det innebär att alla har ansvar för natur och djurliv och att visa hänsyn mot markägare och andra besökare. Men vi planerar guidningen utifrån era behov och önskemål.

Samtidigt har vi en grupp deltagare, de nyanlända, som ur hälso- och integrationsperspektiv kanske skulle gynnas av friluftsliv. Nyanlända deltagares erfarenheter, av flykt och trauman, kanske kan mildras av friluftslivets positiva effekter.

Senast uppdaterad:

Publicerad:

Hade du nytta av innehållet på den här sidan?

Kontakta Pedagog Örebro

Kontakta Örebro kommuns servicecenter

Telefon: 019-21 10 00 

Öppettider: Vardagar kl. 8-16.30

Besöksadress: Näbbtorgsgatan 10

Öppettider: Vardagar kl. 10-16

E-post till servicecenter

 servicecenter@orebro.se