Gå till innehåll
  • Start
  • / Bloggar
  • / Vivalla förskolor – upptäcker världen…

Vivalla förskolor – upptäcker världen…

Vi rektorer har en ambition och en målsättning, en ganska kaxig sådan. Vi vill göra Vivalla förskolor till ett föregångsområde och ledande i att framgångsrikt arbeta med språkutveckling och interkulturalitet. Dessutom vill vi ha en bra arbetsmiljö för all personal.

Vivalla förskolor

När frågan lades ut till oss skolledare, om det var någon som ville blogga, var jag snabb att tacka –JA! Råkade dessutom respondera med vändande post till samtliga rektorer, vilket förmodligen var den bidragande orsaken till att jag var en av dem som fick uppdraget. Jag och mina tre rektorskollegor brinner verkligen för området och de utmaningar vi står inför.

Vårt utvecklingsarbete, våra långsiktiga mål samt hur vi rektorer tillsammans med utvecklingsledare och personal strategiskt arbetar mot dessa mål är det som jag tänker att mina inlägg i den här bloggen, främst kommer handla om.

I dagens inlägg bjuds ni på en förhandsvisning om vilka pågående utvecklingsarbeten och processer som kommer beröras i mina inlägg under hösten.

  • Utmaningar i Vivalla. Vivalla är ett socioekonomiskt utsatt område där nästan 100% av barnen har ett annat modersmål än svenska. Enligt polisen listas Vivalla även som ett så kallat ”särskilt utsatt område”. Vad innebär det för oss som arbetar i Vivalla, vilka utmaningar vi har utifrån detta och hur arbetar vi förebyggande och främjande?
  • Vikten av förskola för att nå målen i grundskolan. I dagsläget finns cirka 1000 barn mellan 1-5 år i Vivalla, av dessa går cirka 250 barn varken i kommunal eller fristående förskola. Vi arbetar medvetet för att få barnen till förskolan. Hur och varför?
  • SBS Sveriges bästa (för)skola. Vivalla förskolor har ett pågående samarbete med Karlstads Universitet och skolverket. Hur och varför började samarbetet, var är vi idag, vilka effekter kan vi se och hur går vi vidare?
  • Arbetsmiljö. Vivalla förskolor hade 2016 en sjukfrånvaro på 13.67%. I maj 2019 var sjukfrånvaron nere på 7,22%. Vilka framgångsfaktorer ligger bakom dessa siffror? Hur arbetar vi för att skapa vi en attraktiv arbetsplats för alla?

Hoppas ni känner er inspirerade att följa bloggen och vår resa mot fortsatt utveckling i Vivalla förskolor. Jag önskar er en riktigt fin start på höstterminen!

/Maria Rögardt, rektor, Vivalla förskolor.

Logotyp för Skolledarbloggen

Senast uppdaterad:

Publicerad:

Hade du nytta av innehållet på den här sidan?

Kontakta Pedagog Örebro

Kontakta Örebro kommuns servicecenter

Telefon: 019-21 10 00 

Öppettider: Vardagar kl. 8-16.30

Besöksadress: Näbbtorgsgatan 10

Öppettider: Vardagar kl. 10-16

E-post till servicecenter

 servicecenter@orebro.se