Meny

Kommande utställningar

Läs mer om våra kommande utställningar.

Bigert & Bergström
Foto på Mats Bigert och Lars Bergström framför en död isbjörn.

Bigert & Bergström

Utställningen pågår 16 juni – 2 september

I sommar visar vi en ny utställning av Bigert & Bergström, en konstnärsduo bestående av Mats Bigert och Lars Bergström. De träffades 1986 på Konstakademien i Stockholm och har under trettio års tid skapat en mängd olika konstprojekr tillsammans, storskaliga installationer, offentliga verk och filmer. Med en koncenptuell udd och intelligent humor placeras deras verk oftast i skärningspunkten där människa, natur och teknologi möts. Bigert och Bergström undersöker genom sin konst vetenskapliga och sociala frågeställningar som diskuteras i samtiden.

Sinkadus

Alexander Creutz, Anna S Pettersson, Emil Öhlund, Emmelie Widén, Mark Andersson, Maria Larsson, Petter Nilsson. 

Utställningen pågår 9 september– 28 oktober

Sinkadus  betyder  lyckträff eller örfil och är också ett uttryck som används i tärningsspel där sinkadus står för 5 + 2.

Sinkadus blev titeln på den här samlingsutställningen som presenterar 7 konstnärer som alla är verksamma lokalt i Örebro.
De senaste åren har Örebro blivit allt intressantare att verka i för yngre konstnärer och det var länge sedan staden hade så många utövande konstnärer under 40 år som nu. I den här utställningen får vi ta del av bl.a måleri, skulptur, keramik och grafik. Konstnärerna har sina egna bildvärldar och uttryck men har det gemensamma att de alla på något vis undersöker människans relation till omvärlden och den mänskliga kroppen. Personliga berättelser som tar form i gränslandet mellan verklighet och fantasi.

Om konstnärerna:


Anna S Pettersson: Utbildad vid Högskolan för design och hantverk i Göteborg. Hon är silversmed i grunden men arbetar nu som skulptör i en mängd olika material. Senaste utställning var "You are here" i Reykjavik och hon var också en av konstnärerna i senaste upplagan av OpenART.
Alexander Creutz:  Utbildad vid konsthögskolan I Umeå, har deltagit i många utställningar de senaste åren. Hans målningar visar kroppsdelar, de gömda eller bortglömda händerna eller fötterna. Senaste separatutställningen var på Galerie Benjamin Eck i München.
Emil Öhlund: Utbildad på Örebro konstskola och hans målningar är fyllda av barndomens serier, leksaker och tv-spel. Senaste separatutställning hade han på Rydals museum. Under hösten 2018 kommer han att vara i Japan på ett Art residence.
Emmelie Widén: Utbildad på Örebro konstskola. Hennes målningar är en undersökning av närhet, blicken och det egna medvetandet. Hon bjuder in till att komma nära inpå i sina rödflammiga porträtt. Hennes senaste utställning var på Linköpings konsthall, Passagen.
Maria Larsson: Utbildad  I keramik vid Cardiff School of Art & Design. Hon har varit verksam i Wales men bor sedan ett par år i sin födelsestad Örebro igen. Maria lägger tyngd på stämningar och  historieberättande i sina verk. Hennes senaste separatutställning var på Kumla Biblioteks Utställningshall.
Mark Andersson: Marks målningar har de senaste åren varit fyllda av fårskallar men i den här utställningen blir temat ett annat: Musik, Natt, alkohol och dansande fötter. Mark hade sin senaste separatutställning på Galleri Momangen, Stockholm.
Petter Nilsson: Utbildad på Örebro konstskola och hans måleri är sprunget ur graffitin. Hans målningar har en tematik, men det är själva måleriet som är ryggraden. En målning ska bära sig själv, vad den än föreställer. Hans senaste separatutställning var på Galleri Lejon, Kalix.

Eva Hild
Eva Hild vid sina konstverk

Eva Hild  ENTITY

Utställningen pågår 10 november– 30 december

Eva Hild är med sina karaktäristiska organiska former en av Sveriges mest framgångsrika skulptörer. Hild har en stark position på den internationella konstscenen och är representerad i betydande privata och institutionella samlingar runt om i världen.

Hennes skulpturer är som kroppar exponerade för tryck och rörelse. Skulpturerna är långsamt uppbyggda för hand av tunna lager lera, men det är hålrummen, luften och tomheten som definierar formen. Tomrummet är lika mycket en del av skulpturen som den fasta materian - kroppar där närvaro och frånvaro möts. Såväl utsida som insida är presenterad och de avancerade formerna uttrycker både en skörhet, sinnlig lätthet och en kraftfull styrka.

"Jag undersöker sakernas tillstånd. Öppningar som plötsligt uppstår och leder vidare. Rörelser och komplexa strukturer som finns under ytan, ett nätverk av hål, gångar och inre rum. I en långsam arbetsprocess låter jag tankar och ord omformas i ett material. Jag för en dialog med formen - dess egenskaper fyller i berättelsen, utvidgar den och låter den ta andra vägar."

Eva Hild är född 1966 i Lidköping, uppvuxen i Borås och utbildad på Högskolan för Design och Konsthantverk i Göteborg (MFA 1998). Hon är representerad på bland annat Museum of Arts and Design (New York, USA), Museum of Fine Arts (Boston, USA), Sèvres Ceramics Museum (Paris, France) och Museum of Modern Ceramic Art (Mino, Japan). I Sverige finns hennes verk i betydande samlingar såsom Nationalmuseum i Stockholm, Borås Konstmuseum, Röhsska Museet i Göteborg och hon har erhållit ett flertal priser, utmärkelser och stipendier både i Sverige och internationellt.

Genom åren har Eva Hild också genomfört offentliga utsmyckningar i storformat, exempelvis det tvådelade verket Binär som är permanent placerat utanför Regeringskansliet i Stockholm och den imponerande, sex meter höga, vitmålade aluminiumskulpturen Rubato utanför Malmö konserthus.

"Erfarenheter i mitt liv ger mig känslor som jag gestaltar i de tunna, skalformiga volymerna. En kropp, ett tunt skal som förgrenas, smälter samman och bildar rum i rummet, hål åt alla håll."

Senast uppdaterad: 31 augusti 2018

Publicerad: 17 augusti 2017

Hade du nytta av innehållet på den här sidan?

Translate

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Örebro municipality in other languages

Close

Kontakta Örebro kommun

Telefon: 019-21 10 00 

Öppettider: Vardagar kl. 7-17

Besöksadress: Drottninggatan 5

Öppettider: Vardagar kl.10-17

E-post till servicecenter

 servicecenter@orebro.se