Meny

Utställningar

GERD GÖRAN

100

Utställningen pågår 19 januari– 10 mars

Gerd Göran i en gul hatt som ler mot publikern och sträcker upp armarna. Vernissagepublik syns runt om och Ernst Kirchsteiger stödjer henne med armen.

Gerd Göran i samband med vernissagen där Ernst Kirchsteiger och hon samtalade.

Årets inleds med en delvis retrospektiv utställning av Gerd Göran. Vi  visar verk av olika material och från olika skeenden i Gerds långa konstnärsliv som ännu är synnerligen aktivt. Gerd Göran hittar hela tiden nya vägar för sitt skapande.

Gerd föddes 1919 och hon firade sin 100:e födelsedag i samband med vernissagen av utställningen på Örebro konsthall. Hon började sin konstnärliga bana på Konstfackskolan redan 1936. Från början arbetade hon med textil, mönster och material. Senare tog måleriet över som hennes främsta uttrycksmedel, men hon har under hela sitt liv pendlat mellan olika medier och olika sätt att uttrycka sig.

Gerd Göran har alltid velat se det hon målar. Hon vill stå i naturen och titta på trädet eller fältet som ska bli en bild. Att måla ur minnet i ateljén duger inte. Men det handlar inte heller om att likt en kamera återge det hon ser, utan om att förmedla en känsla av det som avbildas. Hon bryter färger och former mot varandra för att skapa en för henne så sann bild som möjligt.

De senaste åren har Gerds syn försämrats och det gör att hon inte längre kan måla och istället har skulptur och assemblage kommit att bli hennes konstnärliga tekniker. Hennes senaste verk, eller "Lekar" som hon kallar dem, består av en mängd olika material och saker. Där finns ståltråd, dockor, textila band, slipsar och så vidare.

Vad hon vill berätta har också varierat, det har handlat om skönheten i en sommaräng men också om att förmedla sin politiska ståndpunkt, framförallt vad gäller miljöfrågor.

Gerd Göran gick på Konstindustriella skolan (nuvarande Konstfack) 1936–1941. Hon har haft många egna utställningar och har också deltagit i många samlingsutställningar. På senare år t.ex. på Sandgrund i Karlstad.

Hon finns representerad på Nationalmuseum, Värmlands museum, Örebro läns museum och i statens konstråd. Hon finns också representerad i ett flertal kommuner och landsting. Hon har gjort offentliga gestaltningar för bland annat Karlstad universitet och Centralsjukhuset i Karlstad.

Hon fick Örebro läns landstings kulturpris 2008.

Senast uppdaterad: 31 januari 2019

Publicerad: 31 januari 2017

Hade du nytta av innehållet på den här sidan?

Translate

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Örebro municipality in other languages

Close

Kontakta Örebro kommun

Telefon: 019-21 10 00 

Öppettider: Vardagar kl. 7-17

Besöksadress: Drottninggatan 5

Öppettider: Vardagar kl.10-17

E-post till servicecenter

 servicecenter@orebro.se