Skolbio: Historjá - Stygn för Sápmi

Historjá - Stygn för Sápmi är en dokumentärfilm med tema samernas historia och rättigheter, klimatförändringar och konstuttryck. Filmen visas för gymnasiet.

Historjá

Konstnären Britta Marakatt-Labba manar fram det samiska folkets historia och mytologi som ingen annan

Britta Marakatt-Labba har under flera decennier skapat bilder från samisk historia och mytologi med endast nål och tråd. För några år sedan skapade hon stor sensation på Documenta i Kassel, en av den internationella konstscenens mest inflytelserika plattformar. Det 24 meter långa broderade verket "Historjá" lämnade publiken i tårar och över en natt blev Britta Marakatt-Labba en av Sveriges mest eftersökta konstnärer. Under våren 2022 är hon också aktuell som uttagen i Venedig-biennalens huvudutställning.

Med små stygn manar Britta Marakatt-Labba fram det samiska folkets historia och mytologi, från kosmologi och modergudinnans skapelseakt till fördrivning, kolonialism, statsstödd rasism och politiska strider. Efter flera decennier på barrikaderna för sitt folks rättigheter, med sin konst som vapen, står hon och samerna nu inför sin största utmaning hittills: Klimatförändringen. Klimatförändringen är en existentiell fråga för den samiska kulturen eftersom de är helt beroende av det arktiska klimatet för sin överlevnad.

Sverige 2022, Dokumentär
Manus och regi: Thomas Jackson
Språk: nordsamiska och svenska, svensk text
Längd: 1 tim 29 min

Gymnasiet

  • Tema: samernas historia och rättigheter, klimatförändring, konstuttryck
  • Filmhandledning
  • Visningsperiod: 18-22 september 2023

Skolbio för förskolor, grundskolor och gymnasieskolor

Skolbio är kostnadsfri för förskolor, grundskolor och gymnasieskolor inom Örebro kommun. Ni som besöker skolbion från en annan kommun betalar 30 kr per person.

Övriga verksamheter, exempelvis daglig verksamhet, vuxenutbildningar eller liknande verksamheter, är välkomna att kontakta oss med en förfrågan.

Boka Skolbio via länken nedan. Vänligen boka max en film per klass/grupp per termin.

Avbokning

Om ni inte kan komma på bokad tid måste ni avboka genom denna e-tjänst senast en vecka innan den bokade föreställningen.

Speciella önskemål

Vid speciella önskemål, kontakta oss på e-post skolbio.roxy@orebro.se eller telefon 019-21 60 90 , 019-21 60 92.

Senast uppdaterad:

Publicerad: