Rose

En film av Niels Arden Oplev

Rose
Biopasset

Med Biopasset ser du filmen för halva ordinarie priset.

Hösten 1997 rullar en turistbuss ut från Ålborg med Paris som destination. Ombord finns Inger, hennes syster Ellen och svågern Vagn. I övrigt känner de inga bland deltagarna. Knappt har bussen nått motorvägen förrän Inger högljutt ger sig till känna inför gruppen. Eller mer exakt… hon och ”Rose”, Ingers andra personlighet. Synnerligen upplysta om Ingers svåra kamp mot psykisk ohälsa reagerar vissa i gruppen med sympati och omtanke, vissa med avsmak. Oavsett vad dras hela gruppen in i Ingers öden och missöden, vare sig de vill det eller inte, vilket får sin kulmen i Paris. Här visar det sig att Inger har en dold agenda med sin resa, vars eventuella facit kan vara förklaringen till att hon blivit den hon är…

Rose är en film som på härligt danskt manér lyckas blanda allvar med humor och värme på ett otvunget sätt som gör filmen samtidigt underhållande och tänkvärd. Något som gått hem både hos kritiker och publik i Danmark, där filmen toppade biolistan i våras och nu har setts av 365 000 biobesökare. Mer än någon annan dansk film hittills i år.

För regi och manus svarar Niels Arden Oplev, som har byggt sin historia på sin egen systers parisresa. För den svenska publiken är Oplev mest känd för ”Män som hatar kvinnor”, som erövrade en Guldbagge för Bästa film och en BAFTA för Bästa utländska film.

I rollen som Inger ser vi Sofie Gråbøl som vi känner från tv-seriesuccéer som ”Nikolaj och Julie” och ”Brottet”, som hon vann en BAFTA för. På bio har vi sett henne bland annat i ”I lodjurets timma” och ”Vår tid ska komma” (från Studio S). För sina bioinsatser har hon erhållit två Bodil (Danmarks Guldbagge) och inte mindre än sju nomineringar. Det är nog inte omöjligt att det blir påfyllning i prishyllan med rollen i Rose, som flera kritiker kallat ”hennes livs roll”.

Danmark 2022
Drama
Manus och regi: Niels Arden Oplev
Medverkande: Sofie Gråbøl, Lene Maria Christensen, Anders W. Berthelsen, Søren Malling, Christiane G. Koch, Peter Gantzler, Karen-Lise Mynster
Språk: danska, svensk text
Ålder: från 11 år
Längd: 102 min

Föreställningar och biljetter

Datum

Tid

Salong

Platser

Biljetter

fredag 02 december

18:35

2

30 lediga platser

Köp biljett

lördag 03 december

18:30

1

137 lediga platser

Köp biljett

måndag 05 december

18:35

2

30 lediga platser

Köp biljett

tisdag 06 december

14:30

2

28 lediga platser

Köp biljett

Salong 1

Salong 1 är tillgänglig för dig som sitter i rullstol eller behöver hörslinga. En parkeringsruta finns runt hörnet på Slottsgatan för dig med tillstånd. Handikappanpassad toalett finns i direkt anslutning till salongen. Det finns 117 sittplatser i salongen och 22 platser på läktaren. Läktaren nås endast via trappor.

Salong 2

Salong 2 finns i källarplan. Salongen saknar hörslinga och tillgång till hiss. Har du svårt att gå i trappor kan du behöva stöd av annan person. Det finns 30 sittplatser i Salong 2.

SubReader Cinema - talsyntes

I Salong 1 finns tillgång till SubReader Cinema. Det är en talsyntes som omvandlar undertexter till tal direkt i din mobiltelefon. SubReader Cinema är kostnadsfri och finns att ladda ner på Google Play och App Store. Du scannar enkelt av en QR-kod i foajén. Filmens undertexter kommer sedan läsas upp automatiskt i appen. Obs! Ta med egna hörlurar.

Observera att SubReader Cinema endast fungerar om filmen har undertexter. Knattefilmer och filmer med svenskt tal kan ibland sakna undertexter.

Bio Roxy öppnar 30 minuter innan filmföreställningen börjar. Vid kassan kan du köpa biljetter, biocheckar, dricka, godis och chips. En trappa ner finns kaffe, choklad och te till försäljning.

Behöver du nå oss på biografen, ring 019-21 60 85. Obs! Telefonen är endast öppen i samband med filmföreställningar.

Du kan återlösa dina biljetter i kassan på Roxy fram till 10 minuter innan filmstart. Ta med biljetterna så hjälper personalen dig. Vi har tyvärr ingen möjlighet att återlösa biljetter per e-post eller telefon. Se öppettider i kalendariet.

Vill du göra en förfrågan eller har andra ärenden, skicka ett mejl till bio.roxy@orebro.se eller se fler kontaktuppgifter här.

Senast uppdaterad:

Publicerad:
Hade du nytta av innehållet på den här sidan?