Klassiker: Babettes gästabud

Nypremiär på bio för Karen Blixen-filmatiseringen som lade beslag på en Oscar åt Danmark

1001

En ovädersnatt 1871 anländer Babette till den jylländska västkusten på flykt från Paris, där hon förlorat sin familj och allt hon äger. Hos två fromma prästdöttrar får hon jobb och husrum, och trots att hon är förtegen om sitt förflutna låter de henne stanna och bli en del av byns kristna gemenskap, som är underkastad stränga levnadsregler. En dag, fjorton år senare, vinner Babette storvinsten på lotteriet och är med ens en mycket förmögen kvinna. Men istället för att återvända till Paris ber hon de två systrarna om att få laga en riktig festmåltid åt dem och deras vänner. Som goda kristna har systrarna alltid följt religionens bud och nu fruktar de att Guds vrede ska drabba dem på grund av Babettes överdådiga kalas, men ändå gör de henne till viljes. Dagen för det stora gästabudet anländer, en dag som trakten kommer tala om i åratal, och det är också nu som det uppenbaras vem Babette egentligen är.

Fransyskan Stéphane Audran spelar titelrollen i danska Babettes gästabud, där hon bland annat har sällskap av Jarl Kulle och Bibi Andersson. Gabriel Axel har regisserat och skrivit manus.

Den frodiga, värmande och matglada filmen, byggd på en novell av Karen Blixen, fick både publik och kritiker att kapitulera. Liksom Oscarsjuryn. 1988 tävlade den om en Oscar för Bästa utländska film mot höjdarfilmer som Ettore Scolas ”La famiglia” och Louis Malles ”Vi ses igen, barn” och gick segrande ur striden.

Babettes gästabud är med bland 1001 filmer du måste se innan du dör.

Danmark 1987
Orginaltitel: Babettes gæstebud
Regi: Gabriel Axel
Medverkande: Stéphane Audran, Thomas Solivérès, Olivier Gourmet, Mathilde Seigner, Jarl Kulle, Bibi Andersson
Längd: 103 minuter

Föreställningar och biljetter

Datum

Tid

Salong

Platser

Biljetter

torsdag 25 april

18:30

1

137 lediga platser

Köp biljett

måndag 29 april

18:45

2

30 lediga platser

Köp biljett

onsdag 01 maj

18:30

1

139 lediga platser

Köp biljett

Senast uppdaterad: 26 mars 2019

Publicerad: 26 mars 2019
Hade du nytta av innehållet på den här sidan?