Meny

Bilder

Vi använder bara bilder som är av hög kvalité och som tillför något till sidans innehåll, dvs. vi lägger inte in bilder bara för att det är trevligt med bilder. Det kan handla om att visualisera en fråga, skapa en särskild stämning eller att bekräfta besökarens kunskap (att det är just den skolan, eller platsen).

Godkännande krävs!

Självklart ska de som är med på bilden ha godkänt publicering. Mer info kommer kring godkännande utifrån GDPR.

Spara bilder

Spara bilder i bildarkivet i lämplig mapp, skapa en mapp själv om ingen lämplig finns. Nyhetsbilder till orebro.se sparas i Nyheter-mappen (dessa rensas ibland).

För att bilden ska gå att spara i SiteVision måste den vara i rgb-läge. Cmyk-bilder går inte att spara! Kolla/åtgärda detta i Photoshop under Bild - Läge.

Placering av bilder

Vi lägger aldrig bilder ovanför huvudrubrik och ingress. Bilden kan ligga direkt under ingressen, men tänk då på att om bilden är stor så tar den stor plats i mobilvy och du kan behöva ställa in att den inte ska visas i mobilvy om den inte är nödvändig att visa.

Bildstorlekar

Vi har inga bestämda bildmått men använd gärna följande mått - då fyller bilden ut sidans mittenspalt: 1200x675 px. Bilden får då storleksformatet 16:9.

Du kan även lägga in större bilder - då anpassar de sig till ytan och fyller ut mittenspalten. Obs! Normalt använder vi liggande format på bilder, särskilt om den fyller ut sidans bredd. Om du skulle behöva använda en stående bild så tänk på att kolla så det ser bra ut i mobil.

Exempel

Illustration Södra Bettorp

Exempel på bild som är 2000x1125 px och anpassar sig till mittenspalten.

Bildnamn

 • Döp bilderna till vettiga sökbara namn! T.ex.
  • Varbergaparken.jpg
  • logga Oxhagen fritidsgård.jpg
  • Alnängsbadet. Foto Susanne Flink.jpg
 • Om vi behöver ange bildens källa eller fotografens namn så anger vi det i bildnamnet.
 • Bilder från Scandinav bildbyrå döper vi med bildens bildbyrå-ID + Scandinavbildbyrå + fotograf, t.ex: BA_E3NJ_Scandinavbildbyrå_Foto Leif Johansson. Skriv då i bildbeskrivningen vad bilden innehåller.

Bildbeskrivning

 • Bildbeskrivningstexten syns bara för oss internt, det som står där blir sökbart för oss när vi söker på bilder i SiteVision. Lägg in lämpliga sökord i bildbeskrivningen som kan vara bra att förknippa med bilden så att den hittas vid sökning (om inte orden förekommer i bildnamnet).
 • Skriv i bildbeskrivningen på bilderna om du vill berätta något mer om bilden för oss internt, som inte ska synas utåt på webben (t.ex. om bilden bara får användas i vissa sammanhang).

Alt-text

 • Skriv i alt-texten vad bilden föreställer (skriv som du skulle säga om någon ringer och frågar vad som är på bilden).

Bildtexter

 • Skriv en bildtext om du behöver förklara för användaren vad bilden föreställer. T.ex. om du lägger in ett organisationsschema så skriv vilken organisation som schemat visar.
 • Om bilden är klickbar så skriver du det i bildtexten.
 • Vi skriver inte ut bildens källa eller fotografens namn (skrivs i filens namn).

Exempel

Förvaltningar

Bilder i mobil

Om du vill att en bild inte ska visas i mobil för att den tar för stor plats kan du ta bort den i mobilvy. Instruktion kommer.

Senast uppdaterad: 26 mars 2018

Publicerad: 4 november 2016

Hade du nytta av innehållet på den här sidan?

Translate

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Örebro municipality in other languages

Close

Kontakta Örebro kommun

Telefon: 019-21 10 00 

Öppettider: Vardagar kl. 7-17

Besöksadress: Drottninggatan 5

Öppettider: Vardagar kl.10-17

E-post till servicecenter

 servicecenter@orebro.se