orebro.se

Välkommen till skolbio våren 2017!

Vi börjar ta emot bokningar mån. 16 januari.

Du bokar per telefon 21 60 90 eller 21 60 85. Priset är 20 kr per person.
Vi fakturerar alla skolbiobesök i slutet av terminen, och du får betala för alla platser du bokat, oavsett om ni var färre som faktiskt kom på filmen.
Avbokningar/ändringar måste göras senast sju (7) dagar före föreställning.
Det går bra att avboka via e-post.
Kontrollera på den bekräftelse som vi skickar att alla uppgifter stämmer.
Handledningar finns att hämta för vissa filmer. Se länk vid respektive film.

Hämta skolbioprogrammet som pdf

Vill du lära dig mer om film, och hur du kan använda film i skolan? Roxy erbjuder kurser för såväl lärare som elever; dels om filmberättande i stort, dels som samtal om en film ni sett på Roxy. I första hand sker samtalen på Roxy i samband med visning, men vi kan också komma ut och prata film i skolan.

Vi kan även ge stöd eller handledning till lärare för diskussioner med eleverna. Enklast och billigast sker också det i samband med skolbiovisning.

Om ni vill arrangera en egen visning av en film utanför vårt ordinarie program går det som vanligt utmärkt, och vi hjälper gärna till med att hitta en film som passar ert ämne. Vi visar också ofta filmer som elever själva gjort; flera skolor arrangerar årligen egna filmgalor hos oss.

Mer information om och bokning av samtal, fortbildning osv: e-posta johan.mollberg@orebro.se

Snowden

Snowden
Kl. 9.00 30 januari–3 februari
Rekommenderas från gymnasiet
Engelskt tal, svensk text
134 minuter

Läs mer

Oscarsbelönade Oliver Stones Snowden är filmatiseringen av händelserna som ledde fram till att den CIA-anställde visselblåsaren Edward Snowden (Joseph Gordon-Levitt) blev en av världens mest jagade män. 2013 läckte han tusentals sekretessbelagda CIA-dokument till The Guardian och The Washington Post, och kunde då avslöja att USA och Storbritannien bedrev topphemlig övervakning av privatpersoner, politiker och företag i hela världen.
 
Edward Snowden värvades till armén när han var 20 och anställdes av CIA när han var 22. Han blev konsult åt USA:s signalunderrättelsetjänst, National Security Agency, när han var 26 och vid 29 års ålder fick han fly för sitt liv och lämna sitt land.

Filmmanuset är delvis baserat på böckerna The Snowden Files av Luke Harding och The Time of the Octopus av Anatoly Kucherena.

 

Den osynlige pojken

Den osynliga pojken
Kl. 9.30 6–10 februari
Rekommenderas från åk 4-6
Italienskt tal, svensk text
100 minuter

Läs mer

Trettonårige Miki har det tufft. Dagligen trakasserad av skolans värstingar, ingen lycka med tjejen han är kär i och till råga på allt måste han nöja sig med en billig pyjamaskostym till halloween-festen. När det känns som allra värst önskar sig Miki att han bara kunde försvinna. Dagen efter festen går det omöjliga i uppfyllelse - han har blivit helt osynlig! Efter att chocken lagt sig inser Miki att osynligheten har många fördelar: man kan både smyga in i tjejernas omklädningsrum och få hämnd på de elaka killarna. Men det finns också en hemlighet bakom Mikis speciella förmåga, en orsak till varför en del barn mystiskt försvinner, ett hot som alltmer verkar rikta in sig mot just Miki.

 

Pojkarna

Pojkarna
Kl. 9.00 13–15 februari, samt 17 februari
Rekommenderas från åk 9
Filmhandledning
Svenskt tal, svensk text
106 minuter

Läs mer
När bästisarna Kim, Momo och Bella dricker saften från en märklig blomma, händer något magiskt. De förvandlas till killar och börjar utforska världen och sig själva. Njutningen och friheten pojkvärlden erbjuder dem är stor och kontrasten märkbar till de kränkningar de ofta upplever i sina flickkroppar. Med sprakande fantasi skildrar filmen uppväxt, förvandling, vänskap och kärlek, och ställer frågan om kön kanske är något vi skapar, inte föds till. Efter Jessica Schiefauers Augustprisvinnande roman.


No Man´s Land

Teater: No Man´s Land
Kl. 9.00 16 februari samt 1 mars
Rekommenderas för gymnasiet
Engelskt tal, svensk text
150 minuter

Läs mer

För första gången erbjuder vi skolor i Örebro län en teater från Wyndham´s Theatre i London. I huvudrollerna ser vi Sir Ian McKellen och Patrick Stewart som förutom att vara superstjärnor från Sagan om Ringen, Star Treck och X-Men, så har båda även haft imponerande teaterkarriärer.
Handling: De två åldrande författarna Hirst och Spooner träffas en sommarkväll på en pub i Hampstead, och fortsätter att dricka natten igenom hemma i Hirsts ståtliga hus i närheten. Allt eftersom de blir berusade, och deras historier alltmer otroliga, förvandlas den livliga konversationen snart till en avslöjande maktkamp, som kompliceras ytterligare när två olycksbådande yngre män anländer till huset.


Mitt liv som Zucchini

Mitt liv som Zucchini
Kl. 9.30 27–28 februari, samt 2–3 mars
Rekommenderas från åk1–4
Filmhandledning
Svenskt tal, svensk text
66 minuter

Läs mer

Zucchini är en ovanligt modig liten pojke och inte alls någon konstig gurka som man kan tro. När hans mamma dör känner han sig ensammast i hela världen. Men det är innan han träffar sina nya kompisar på barnhemmet. Simon, Ahmed, Jujube och Alice har alla sina historier och verkar först ganska tuffa. Men snart fattar Zucchini att de är de bästa vänner man kan få. Och så kommer Camille… När man är tio år, har ett gäng med kompisar och dessutom blir kär…. ja, då kan man faktiskt till och med känna sig lycklig.

Animerad film med manus av Céline Sciamma, fritt efter Gilles Paris roman ”Autobiographie d’une courgette”. Premiär i Cannes 2016 i sektionen Quinzaine des Réalisateurs.


Miss peregrines hem

Miss Peregrines hem för besynnerliag barn
Kl. 9.30 6–10 mars
Rekommenderas från åk 5
Engelskt tal, svensk text
127 minuter

Läs mer

Den visuella regissören Tim Burton är ger oss en ny filmupplevelse baserad på den bästsäljande boken med samma namn. Jakes älskade farfar lämnar ett antal ledtrådar till ett mysterium som spänner över olika världar och tid och leder Jake till en mystisk plats känd som Miss Peregrines hem för besynnerliga barn. Mysteriet och faran blir tydligare när han lär sig mer om sina nya vänner och deras förmågor. Snart upptäcker han också vilka mäktiga fiender de har och inser att endast hans egen ”förmåga” kan rädda dem.


Jag är inte beredd att dö än

Jag är inte beredd att dö än
Kl. 9.00 13–17 mars
Rekommenderas från åk 7
Filmhandledning
Svenskt tal, svensk text
75 minuter

Läs mer

”Många blev dödade, men inte vi. Jag är glad att jag finns kvar och tänker göra något av det” – Laleh Pourkarim 15 år. Houshang och Atefe Pourkarim levde under jord i Iran när dottern Laleh föddes. De bestämde sig för att fly landet och via Sovjetunionen och Tyskland fick Laleh växa upp i Hammarkullen, Göteborg. I Jag är inte beredd att dö än berättar en av våra just nu största artister öppenhjärtigt om liv och död, om musik och karriär. Fredrik Egerstrand och Kalle Gustafsson Jerneholm har följt den vanligtvis ganska medieskygga Laleh under två års tid.


Muren

Muren
Kl. 9.00 20–24 mars
Rekommenderas från åk 9
Filmhandledning
Arabist/hebreiskt tal, svensk text
96 minuter

Läs mer

Huvudpersonen i MUREN är Omar, en ung palestinsk bagare som ständigt bryter mot lagen genom att med fara för sitt liv klättra över Israels höga separationsmur, eftersom hans flickvän bor på andra sidan av Västbanken. På nätterna riskerar han sitt liv i ännu högre grad. Som medlem av en grupp frihetskämpar (eller terrorister, beroende på åsikt) utför han och några barndomsvänner ständigt attentat mot israelisk militär. Efter att ha arresterats för mord går han med på att bli angivare åt israelerna. Men kan han verkligen förråda den sak han slåss för – och sina närmaste vänner?


MUREN är en berättelse om kamp för frihet och rättvisa. Men det handlar lika mycket om kärlek, och de desperata handlingar man måste utsätta sig för när vägen till ens stora passion spärras av en åtta meter hög mur, vaktad av kulsprutor.


Siv sover vilse

Siv sover vilse
Kl. 9.30 27–31 mars
Rekommenderas från åk 1–3
Filmhandledning
Svenskt tal, svensk text
79 minuter

Läs mer

Den väldigt fantasifulla Siv, 7 år, ska för första gången sova över hos sin nya kompis Cerisia. I ett hem som skiljer sig från hennes eget, tycker Siv att det mesta känns väldigt mysko. Men med hjälp av två pratsamma och bråkiga grävlingskompisar som dyker upp mitt i natten, är hon med om fantastiska äventyr som hjälper henne att acceptera det som är annorlunda och att hitta sig själv.
Siv sover vilse är ett magiskt äventyr om att sova borta, som bygger på Pija Lindenbaums populära barnbok med samma namn.


Stadens ljus

Stadens ljus
Kl. 9.30 3–7 april
Filmhandledning
Rekommenderas från åk 5–6 samt för gymnasiet
Stum med musik och ljudeffekter
81 minuter

Läs mer

Planlöst spankulerande längs stadens gator stöter en luffare ihop med en blind blomsterflicka. Men eftersom hon är blind kan hon inte se vem luffaren är, och misstar honom för en rikeman. Så passande, kan tyckas, eftersom luffaren förälskar sig i flickan. Senare råkar luffaren rädda livet på en full miljonär, som blir hans bästa vän. Plötsligt är luffaren ett steg närmare den person flickan tror att han är. Desto mindre passande, att miljonären inte längre känner igen luffaren när han nyktrat till… Vänskap och social status är inte alltid vad det synes vara, i en värld där en luffare kan vara kung och en blind flicka hans drottning. Stadens ljus är ett av Chaplins främsta verk, med en slutscen som kallats för den bästa skådespelarprestation som någonsin fångats på film.

Paulina

Paulina
Kl. 9.00 18–21 april
Rekommenderas för gymnasiet
Spanskt tal, svensk text
103 minuter

Läs mer

Paulina väljer mot sin fars vilja att ge upp en lovande advokatkarriär i Buenos Aires för ett jobb som lärare i en isolerad och fattig by på landet. Hon vill göra skillnad i människors liv, i motsats till pappan och hans meningslösa arbete som domare. Driven av höga ideal och full av förhoppningar tar hon itu med arbetet, men inget är så enkelt som hon trott. Hennes nya elever är ointresserade och vill hellre smita ut än delta i klassrummet. Efter en våldsam händelse försöker hennes omgivning hjälpa henne att gå vidare. Hon väljer dock en egen väg, något som många har svårt att acceptera.
En kraftfull film om ideal och verklighet som vann såväl FIPRESCI-priset som stora priset i Kritikerveckan på Cannes Film Festival 2015.

 

Fröken omöjlig

Fröken omöjlig
Kl. 9.30 24–28 april
Rekommenderas från åk 6–9
Franskt tal, svensk text
90 minuter

Läs mer

13-åriga Aurore har det inte lätt. Hon har precis gått om en klass i skolan och hemma tjatar hennes föräldrar på henne konstant. Till råga på allt har hon en lillasyster som är familjens underbarn och en storasyster som står på egna ben och precis träffat en kille. Killar och kärlek är för övrigt något hon inte har mycket till övers för, varför ska en överhuvudtaget bli kär? Aurore får helt enkelt kämpa för att finna sin plats i en kaotisk tillvaro. När hon en dag dessutom blir erbjuden att bli sångerska i ett band, bestående av bara killar, blir hennes värld alltmer upp-och-ner.
Fröken omöjlig är en prisbelönad fransk film som bland annat nominerats till en Kristallbjörn på Berlinale 2015, till bästa barnfilm på Cinekid 2016 och som vann EFA Young Audience Award 2016. 

 

Det helt nya testamentet

Det helt nya testamentet
Kl. 9.00 2–5 maj
Rekommenderas från åk 9–gymnasiet
Franskt tal, svensk text
113 minuter

Läs mer

EN SURREALISTISK KOMEDI OM LIVET OCH DÖDEN

Gud finns och bor i Bryssel. På jorden är han dock en riktig fegis som beter sig avskyvärt mot sin familj och lever efter en moral som kan tyckas utomvärldslig. Hans tonåriga dotter Ea vantrivs hemma och klarar inte av att hållas inlåst i deras lilla lägenhet. En dag bestämmer hon sig för att revoltera mot sin far, hackar sig in i hans dator och läcker hemlig information på nätet.

 

The Dressmaker

The Dressmaker
Kl. 9.00 8–12 maj
Rekommenderas från åk 9–gymnasiet
Engelskt tal, svensk text
118 minuter

Läs mer

När Tilly (Kate Winslet) för första gången sen barnsben återvänder till sin inskränkta hemby för att ta hand om sin sjuka mor (Judy Davis), är hon en fullärd sömmerska av världsklass. Samtidigt som hon syr klänningar som får människor att blomstra, svartnar relationerna med dem som en gång fick henne att lämna staden. Oscarsbelönade Kate Winslet får i The Dressmaker sällskap av Liam Hemsworth, Judy Davis och Hugo Weaving i en känslosvallande berättelse om kärlek, hat och makalösa klänningar. The Dressmaker nominerades i inte mindre än 12 kategorier vid årets upplaga av Australian Academy Awards.

 

Följ oss