orebro.se

Välkommen till skolbio våren 2018!

Vi börjar ta emot bokningar måndag 22 januari.

Du bokar per telefon 21 60 90 eller 21 60 85. Priset är 20 kr per person.
Vi fakturerar alla skolbiobesök i slutet av terminen, och du får betala för alla platser du bokat, oavsett om ni var färre som faktiskt kom på filmen.
Avbokningar/ändringar måste göras senast sju (7) dagar före föreställning.
Det går bra att avboka via e-post.
Kontrollera på den bekräftelse som vi skickar att alla uppgifter stämmer.
Handledningar finns att hämta för vissa filmer. Se länk vid respektive film.

Hämta skolbioprogrammet som pdf

Vill du lära dig mer om film, och hur du kan använda film i skolan? Roxy erbjuder kurser för såväl lärare som elever; dels om filmberättande i stort, dels som samtal om en film ni sett på Roxy. I första hand sker samtalen på Roxy i samband med visning, men vi kan också komma ut och prata film i skolan.

Vi kan även ge stöd eller handledning till lärare för diskussioner med eleverna. Enklast och billigast sker också det i samband med skolbiovisning.

Om ni vill arrangera en egen visning av en film utanför vårt ordinarie program går det som vanligt utmärkt, och vi hjälper gärna till med att hitta en film som passar ert ämne. Vi visar också ofta filmer som elever själva gjort; flera skolor arrangerar årligen egna filmgalor hos oss.

Mer information om och bokning av samtal, fortbildning osv: e-posta johan.mollberg@orebro.se

A United Kingdom

A United Kingdom
Kl. 9.00 30 januari-2 februari
Tema: Historia, värdegrund, samhälle och politik, kulturmöten/kulturkrockar
Rekommenderas från åk 9
Engelskt tal, svensk text
110 minuter

Läs mer

Storbritannien 2016
Regi: Amma Asante

Från prisvinnande regissören Amma Asante kommer den inspirerande och sanna historien om kärleken som skakade omvärlden och besegrade ett imperium.

1947 träffade Seretse Khama, den 26-årige tronarvingen av Botswana, Ruth Williams, en 24-årig kontorist från London. Deras kärlek och äktenskap bekämpades inte bara av respektive familjer, utan också av de brittiska och sydafrikanska myndigheterna. Paret kämpade mot apartheid och den brittiska regeringen för att införa demokrati i Botswana.

 

Heartstone

Heartstone

Kl. 9.30 5-9 februari
Tema: Värdegrund, jämställdhet/genus, tonår/skola/sex
Rekommenderas från åk 6-9
Isländskt tal, svensk text
129 minuter

Filmhandledning

Läs mer

Island 2016
Regi: Guðmundur Arnar Guðmundsson

En lika vacker som brutal uppväxtskildring från en avlägsen isländsk fiskeby. Tonårspojkarna Thor och Christian har känt varandra hela livet. Under en omvälvande sommar försöker en av dem vinna en flickas hjärta, medan den andra upptäcker nya känslor för sin bästa vän. Ett innerligt och avväpnande drama om att växa upp, komma ut och bryta samman.

Heartstone har valts ut för biografdistribution av 100 filmälskare i Folkets Bios projekt Scope 100.

 

Zarafa

Zarafa
Kl 9.30 12-16 februari
Tema: Sagor och äventyr, samhälle och politik
Rekommenderas för åk 1- 3
Svenskt tal, svensk text
78 minuter
Filmhandledning

Läs mer

Frankrike/Belgien 2012
Regi: Rémi Bezancon & Jean-Christophe Lie

Zarafa är ett animerat filmäventyr inspirerat av den verkliga händelsen då en giraffunge på 1800-talet fraktades som kunglig present från Sudan till Frankrike. Det är en spännande och gripande berättelse om vänskap, frihet och mod.

Filmens visuella kraft kan locka till fördjupning i hur man arbetar med animationen som filmform, men den reser också viktiga frågor om europeisk kolonialisering, slavhandel och rasism ur ett samtida och historiskt perspektiv.

 

Insyriated

Insyriated
Kl 9.00 26 februari-2 mars
Tema: Moral, samhälle och politik, kulturmöten/kulturkrockar, språk
Rekommenderas från gymn.
Arabiskt tal, svensk text
85 minuter

Läs mer

Belgien, Frankrike, Libanon 2017
Regi: Philippe Van Leeuw
85 minuter

Detta kraftfulla drama skildrar civilbefolkningens liv i krigets Damaskus och blev dubbelt prisbelönt i Berlin. Matriarken Oum Yazan gör allt för att skydda sin familj och sina grannar i en hennes lägenhet. En brutal händelse inträffar som hon måste hålla hemlig för de övriga, och när två män bryter sig in i lägenheten eskalerar paniken.

 

Krig

Krig
Kl. 9.30 5-9 mars
Tema: Värdegrund, samhälle och politik
Rekommenderas från åk 3 - 8
Svenskt tal, svensk text
80 minuter
Filmhandledning

Läs mer

Sverige 2017
Regi: Goran Kapetanovic

Malte är en kille som trivs med att vara ensam. Men när han flyttar till ett nytt ställe blir han bekant med ett gäng barn från gården, som visar sig ligga i krig med ett annat gäng. Malte får snabbt en viktig roll i krigets utveckling.

Frågan är dock hur långt han är beredd att gå för att vinna det – och vilka krafter bland de andra inblandade han sätter igång. Krig är en rak och samtidigt mystisk film om ett samhälle i miniatyr, som handlar om hur krig uppkommer, och hur man skapar fred.

Regissören Goran Kapetanovic gjorde förra året en smärre succé med "Min faster i Sarajevo", som också behandlade krig och dess följder.


Ouaga Girls

Ouaga Girls
Kl 9.00 12-16 mars
Tema: Värdegrund, samhälle och politik, tonår/skola/sex
Rekommenderas från högstadiet
Franskt tal, svensk text
83 minuter
Filmhandledning

Läs mer

Sverige 2017
Regi: Theresa Traoré Dahlberg

Ouaga Girls följer några tjejer på en bilmekanikerskola i Ouagadougou. Dokumentära vardagsbilder ges poetisk inramning i skildrandet av vänskap och systerskap hos några starka individer på tröskeln till vuxenlivet. Filmen belyser människors levnadsvillkor och betydelsen av jämställdhet i ett globalt perspektiv.

 

Skillig

Skellig
kl 9.30 19-20, 22-23 mars
Rekommenderas från åk 4
Engelskt tal, svenskt text
102 minuter
Filmhandledning

Läs mer

Storbritannien 2009
Regi: Annabel Jankell

Skellig" bygger på David Almonds prisbelönta roman om Michael och hans föräldrar och de märkliga saker som händer när de flyttar in i ett slitet gammalt hus. När Michaels lilla syster föds både för tidigt och med hjärtfel, stannar tillvaron upp och Michael lämnas allt mer ensam.
Men det gamla skjulet i den igenvuxna trädgården visar sig dölja något som kommer att förändra allt.

"Skellig" har ett tydligt barnperspektiv i sin berättelse om barns ohejdade upptäckarlusta, empatiska förmåga och gränslösa fantasi. Det handlar om vänskapens betydelse, om respekten för naturen och allt levande samt om den sårbara självkänslan.

 

 

Zozo

Zozo
Kl. 9.00 4-6 april
Tema: Värdegrund, samhälle/politik, kulturmöten/kulturkrockar, historia
Rekommenderas från åk 7
103 minuter
Filmhandledning

Läs mer

Sverige 2005
Regi: Josef Fares

Zozo skildrar en tioårig pojkes yttre och inre resa. Från inbördeskrigets Beirut, där han mister hela sin
familj, till Sverige där han måste lära sig fungera i ett nytt komplicerat, socialt sammanhang. Sverige
blir inte det paradis Zozo drömt om, trots vacker natur och fredliga gator.

Zozo gör oss påminda om att det bakom flyktingstatistiken döljer sig dramatiska personliga öden, upplevelser vi inte kan föreställa oss. Men också att världen ur ett barns perspektiv kan se annorlunda ut. Fantasi och verklighet går hand i hand och drömmar kan vara en mental tillflyktsort undan sorger och svårigheter.

"Jag är från Libanon." Josef Fares stod också framför en skolklass när han var tio, och kunde knappt prata svenska han heller. Han kom inte ensam; familjen flydde till Sverige tillsammans. Men farfar och farmor hade rest i förväg, och skickade kassettband. Och han hade en kyckling.


Jordgubbslandet

Jordgubbslandet
Kl. 9.00 9-13 april
Tema: Värdegrund, samhälle och politik, tonår/skola/sex, kulturmöten/kulturkrockar
Rekommenderas från åk 9
Svenskt tal, svensk text
93 minuter
Filmhandledning

Läs mer

Sverige 2017
Regi: Wiktor Ericsson


Vackra omgivningar, usla villkor och ömtålig kärlek. På ett jordgubbsfält i Blekinge möts tonåringarna Wojtek och Anneli. Han gästarbetar och hon är dottern till hans arbetsgivare. Deras förälskelse växer sig starkare men ifrågasätts av omgivningen.

Nadim Carlsens poetiska bilder på ljusa nätter, böljande fält, dimmiga gryningar gör naturen till en framträdande biroll i Wiktor Erikssons Jordgubbslandet som skildrar klasskrockar och fördomar mot fonden av svensk midsommar och en vilsen vuxenvärld.


Paddington

Paddington 2
Kl. 9.30 16-20 april
Rekommenderas för åk 1-4
103 minuter

Läs mer

Storbritannien 2017
Regi: Paul King

Paddington har flyttat in hos familjen Brown i London. Alla älskar den charmiga lilla björnen som sprider glädje och marmelad var han än går. När Paddington letar efter den perfekta presenten till sin faster Lucys hundraårsdag hittar han en bok i herr Grubers butik. För att ha råd att köpa boken måste Paddington ta en rad märkliga jobb. Men plötsligt blir boken stulen! Nu är det upp till Paddington och familjen Brown att avslöja tjuven, en skurk som dessutom tycks vara en mästare i förklädnad.


Hördur

Hördur
Kl. 9.00 23-27 april
Tema: Moral, kulturmöten/kulturkrockar, samhälle/politik, genus
Rekommenderas från åk 7
Tyskt tal, svensk text. Kan även visas med tysk text.
100 minuter
Filmhandledning

Läs mer

Tyskland 2015
Regi: Ekrem Ergün

Aylin har det tufft i skolan och hemma. Efter att hon gett igen mot sina värsta mobbare döms hon till samhällstjänst i ett stall på landet. Där finns en svart häst med det isländska namnet Hördur som betyder hård. Aylin ställs inför ännu en utmaning när pappan vill flytta tillbaka till Turkiet. Bekymrad över både problem hemma och i skolan kommer Aylin till insikt på gården. Kan livet på gården hjälpa henne att hitta sin plats i livet?


 

Följ oss