orebro.se

Om seniorbio
Vi visar fyra utvalda filmer varje halvår, till det superlåga biljettpriset 60 kr. Du behöver inte vara senior för att besöka visningarna; de är öppna för alla. Starttid är alltid kl. 14.00, och dagarna är tisdag och torsdag.

Dessutom visar vi tre filmer under Seniorfestivalen, i ett separat program.

Samtliga visningar sker i vår stora salong 1, som har hörslinga. Vi rekommenderar dig att boka eller köpa din biljett i god tid, eftersom förställningarna brukar vara mycket välbesökta.

Galna av lycka

Galna av lycka
14.00 tis. 19/9 & tors. 21/9

Läs mer

Italien 2016
Originaltitel: La pazza gioia
Regi: Paolo Virzi
Medverkande: Valeria Bruni Tedeschi, Micalea Ramazotti
118 minuter

Beatrice (Valeria Bruni Tedeschi) älskar att konversera med alla som orkar lyssna och hon vill gärna få folk att tro att hon är av rik börd och god vän med världens ledare. Donatella (Micaela Ramazzotti) är en mer tillbakadragen och tystlåten tjej som bär på sin egen hemlighet. Bägge är gäster på samma mentalsjukhus i vackra Toscana och blir snart vänner trots sina olikheter. Paolo Virzìs (Girighetens pris) nya film berättar en varm och humoristisk historia om en oväntad vänskap mellan två kvinnor och deras flykt från restriktioner och behandling. Enligt experterna är de fullständigt galna, men ute i samhället bland dem vi anser vara friska människor, ter de sig tämligen normala.

 

Seniorfestival 2-7 oktober
Frantz

Seniorfestival: Frantz
14.00 tis. 3/10

Läs mer


Frankrike 2016
Regi: François Ozon
113 minuter

Frantz berättar historien om Anna Hoffmeister, en ung tyska vars man, Frantz, dödats i striderna mot Frankrike under första världskriget. När den mystiske fransmannen Adrien en dag lägger blommor på Frantz grav väcks starka känslor och passion.

Frantz är den senaste filmen av den franske regissören François Ozon (Bakom stängda dörrar, Potiche – en fransk troféfru och Åtta kvinnor). Filmen tävlade och uppmärksammades stort på både Venedigs och Torontos filmfestivaler i september. Huvudrollsinnehaverskan, Paula Beer, prisades dessutom som ”Bästa nya skådespelerska” i Venedig.

 

Vad döljer du för mig?

Seniorfestival: Vad döljer du för mig?
14.00 ons. 4/10

Läs mer

Italien 2016
Originaltitel: Perfetti sconosciuti
Regi: Paolo Genovese
Medverkande: Giuseppe Battiston, Anna Foglietta, Marco Giallini, Edoardo Leo, Valerio Mastandrea, Alba Rohrwacher, Kasia Smutniak
97 minuter

En varm sommarkväll samlas ett antal par och singlar för att avnjuta en god middag tillsammans. De har känt varandra i åratal och borde veta det mesta om var och en. Men gör de verkligen det? Plötsligt får en av dem idén att testa ett socialt experiment. De ska alla lägga upp sina mobiltelefoner på bordet, varefter alla får ta del av samtliga samtal och sms som dyker upp under kvällen! Efter livliga diskussioner går slutligen alla med på att delta i leken, som snart visar sig bli en vådlig rysk roulette – med deras egna hemligheter som högsta insats. Det blir en kväll som ingen av dem någonsin kommer att glömma…

Vad döljer du för mig? var förra årets allra största italienska publiksuccé på bio

Filmen har fått motta flera fina utmärkelser. Främst två David di Donatello Awards – Italiens motsvarighet till Oscar – i kategorierna ÅRETS BÄSTA FILM och BÄSTA MANUS.

* * * * ”Hysteriskt underhållande italienskt relationsdrama” – Amelia

 

Souvenir

Seniorfestival: Souvenir
14.00 tors. 5/10

Läs mer

Frankrike 2017
Regi: Bavo Defurne
Medverkande: Isabelle Huppert m.fl.

FEEL-GOOD, MELODIFESTIVAL OCH ISABELLE HUPPERT!

En gång i tiden var Liliane känd under artistnamnet LAURA. Laura var en sångstjärna på uppgång som nådde sin karriärs höjdpunkt när hon kom tvåa efter ABBA i Eurovision Song Contest 1974 med sin pärla ”Souvenir”. Idag är hon bortglömd, och alla tecken på framgång är som bortflugna där hon står vid det löpande bandet på en konservfabrik.

Men när Jean, en 21-årig boxare, börjar på fabriken får hennes tråkiga liv en intressant vändning. Han blir förälskad i Liliane och övertygar henne att hon borde återvända till scenen och börja sjunga igen.

 

A United Kingdom

A United Kingdom
14.00 tis. 17/10 & tors. 19/10

Läs mer


Storbritannien 2016
Regi: Amma Asante
Medverkande: David Oyelowo, Rosamund Pike, Jack Davenport m.fl.
111 minuter

1947 träffade Seretse Khama, den 26-årige tronarvingen av Botswana, Ruth Williams, en 24-årig kontorist från London. Deras kärlek och äktenskap bekämpades inte bara av respektive familjer, utan också av de brittiska och sydafrikanska myndigheterna. Paret kämpade mot apartheid och den brittiska regeringen för att införa demokrati i Botswana. Från prisvinnande regissören Amma Asante kommer den inspirerande och sanna historien om kärleken som skakade omvärlden och besegrade ett imperium.

 

Under körsbärsträden

Under körsbärsträden
14.00 tis. 14/11 & tors. 16/11

Läs mer

Japan 2016
Regi: Naomi Kawase
120 minuter

Ett snabbmatsställe i ett gathörn står i centrum. Där serverar den buttre föreståndaren dorayaki: små pannkakor fyllda med bönpasta. Han är trött, avstängd. Öppnar sig bara för en av gästerna: en högstadieelev som framstår som en känslig själ, och som har det jobbigt hemma. En dag dyker en till synes smått förvirrad 76-årig kvinna upp och söker extrajobb. Hennes förvridna fingrar och höga ålder gör att hon får nobben. Den utsökta röda bönpasta hon lagar bevekar ändå chefen. Efter visst tjat får hon anställning på prov.

 

Dolda tillgångar

Dolda tillgångar
14.00 tis. 12/12 & tors 14/12

Läs mer

USA 2016
Regi: Theodroe Melfi
Medverkande: Taraji P. Henson, Octavia Spencer, Janelle Monáe, Kevin Costner, Kirsten Dunst

Katherine Johnson, Dorothy Vaughn och Mary Jackson var tre briljanta kvinnor som jobbade för NASA och var hjärnorna bakom en av historiens största projekt, John Glenns uppskjutning i rymden. Det var en fantastisk bedrift som återgav USA sitt självförtroende och inspirerade resten av världen. Trion krossade alla kön och rasbarriärer och blev en inspirationskälla för kommande generationer att drömma stort.