Finbesök på Brukets skola i Örebro

När utbildningsminister Gustav Fridolin i veckan besökte Örebro för att samtala med lokala politiker passade han även på att hälsa på lärare och elever på Brukets skola. Under en spännande halvtimme ställde elever från förskoleklass till årskurs 3 frågor av varierande karaktär till utbildningsministern och kommunstyrelsens ordförande, Kenneth Nilsson. Här följer ett urval av de frågor som eleverna ställde och svaren de fick.

Gustav Fridolin och andra politiker i ett klassrum

Vad tycker du att skolor ska jobba mer med?

Gustav Fridolin: Den är lite svår att svara på eftersom det ser så olika ut på olika skolor runt om i Sverige. Men två saker som många skolor i Sverige behöver jobba mer med är dels att se till att alla elever rör på sig varje dag, eftersom man lär sig bättre då, och det andra är programmering. Att förstå hur alla digitala saker och all teknik runt omkring er fungerar.

Vad är det bästa med ditt jobb?

Gustav Fridolin: Det är nog det här. Att få träffa er! Det är iallafall det som är roligast. Men ibland får man ju också göra saker som man verkligen vet kommer att göra skillnad för människor.

När blev du utbildningsminister?

Gustav Fridolin: För två och ett halvt år sedan. Den 3 oktober 2014.

Hur känns det att vara utbildningsminister och kommunstyrelsens ordförande?

Gustav Fridolin: När man får göra något som man tror är bra då känns det jättebra. Sen finns det andra saker som inte alls är lika roligt.

Kennet Nilsson: Det finns inget bättre jobb än att få vara med och påverka hur det kan bli bättre att bo i Örebro.


Hur gör ni skolor bättre?

Gustav Fridolin: Om man tänker tillbaka på saker som man har lärt sig. Saker som har varit svåra att lära sig, då handlar det väldigt ofta om att man har fått tid med en lärare som lyckades se vad det var som gjorde att det där var svårt för just mig. Sen hittade vi en väg tillsammans över det. Det handlar delvis om att få tid till fler av de där tillfällena, tid till särskilt stöd, men också fler lärare i skolan. Där ligger nyckeln.

Vart bor du?

Gustav Fridolin: Jag bor i en stad som heter Sundbyberg, ganska nära Stockholm. Men jag är från Skåne.

Hur känns det att vara på TV?

Gustav Fridolin: Det känns inte så mycket längre faktiskt. Men när man får berätta något som man tycker är viktigt och få andra att lyssna på det är ju jättestort. När människor vill lyssna till de lösningar som jag tror kan göra någonting bättre. Det är roligt!

Kennet Nilsson: Jag är ofta på lokalnyheterna här i Örebro och de första gångerna är man superduper-nervös. Ungefär som när man ska berätta någonting för klassen och man har tränat och tränat. Men när man har gjort det där 20 gånger, då är man inte lika nervös längre. Det är precis som att träna inför ett prov. I början kan man lite och på slutet kan man det mesta.

Vad tycker du om mobbning och har du själv blivit mobbad?

Gustav Fridolin: Jag tror att det är en av de värsta sakerna som kan hända på en skola, men jag skulle inte säga att jag själv har blivit utsatt. Jag gick, under en period, på en skola där det var ganska tufft när jag växte upp. Där man fick jobba ganska mycket med att eleverna skulle börja visa respekt för varandra. Jag blev inte själv utsatt, men det förekom mycket sådant på den skolan.

Har du några barn och går de också i skolan?

Gustav Fridolin: Jag har två barn och båda går i förskola, men den ena ska börja i förskoleklass till hösten. Charlie och Billie.

Kennet Nilsson: Jag har också två små tjejer. Den ena går på förskola i Hovsta och den andra går i förskoleklass i Hovsta.

/Sammanställt av Stefan Karlsson, redaktionen Pedagog Örebro

Senast uppdaterad:

Publicerad: