Örebro byggretur, ett kommunalt initiativ

Örebro kommun och kommunala fastighetsbolag startar byggåterbruk som är tillgängligt för alla medborgare.

Bakgrund

Teknik- och serviceförvaltningen och avdelningen avfall hade fram till september 2022, utrett ett projekt benämnt "Örebro returhus" som nu skalades ner och blev Örebro byggretur.

Genom en bred samverkan i kommunen mellan kommun och kommunala bolag etablera en fungerande byggretur för återbrukbara byggmaterial.

Detta skapar stora värden för vårt hållbara Örebro.

Förstudie

En förstudie som genomfördes hösten 2021 visade att det mest effektiva sättet att förebygga och minska avfallsmängden var att satsa på en byggretur.

Byggavfall kan göra skillnad

Byggavfallet utgör den enskilt största avfallsströmmen. I snitt genereras +1 ton byggavfall per person och år. Om vi ska göra skillnad och minska avfallet och skapa största möjliga klimatnytta för Örebro är det naturligt att fokusera på att förebygga och då minimera att byggavfall uppstår.

Finansieringen sker gemensamt med de kommunala bostadsföretagen och genom avfallstaxa, samt genom intäkter från försäljning av inlämnat byggmaterial, samt att hållbarhetsmedvetna bygg och bostadsföretag med flera bidrar med resurser för drift och utveckling.

Driva försäljning

Att driva en försäljning av återbrukade byggvaror väcker frågan om detta är en verksamhet som är förenlig med en kommun.

Det är både möjligt och lämpligt efter förändringarna i Miljöbalken från augusti 2020 som ger ett tydligare uppdrag för tekniska nämnden. I balken avses med att ”behandla avfall” bland annat att ”förbereda avfall för återanvändning: kontrollera, rengöra eller reparera något som är avfall så att de kan återanvändas utan ytterligare behandling”.

Men eftersom materialet oftast inte blir avfall utan demonteras för att säljas, förebygger vi uppkomsten av avfall, vilket är längst upp i avfallstrappan: att inget avfall uppstår.

En av de prioriterade avfallskategorierna i EU är dessutom byggavfall.

Verksamheten skall inte heller vara vinstdrivande utan eventuella överskott återinvesteras i verksamhetens utveckling.

Avfallstrappan beskriver de fem stegen Minimera, Återanvända, Energiutvinna, deponera.

Avfallstrappan beskriver de fem stegen Minimera, Återanvända, Energiutvinna, deponera.

Senast uppdaterad:

Publicerad: