orebro.se

Måndagssalongen

Måndagssalongen är en unik chans att få se utvalda filmer på bio. Endast 30 personer i Örebro kommer att kunna se varje film på bio.

Måndagssalongen startade vi för att det finns så många intressanta, roliga, hemska och spännande filmer som inte får plats på vår vanliga repertoar.

Som tidigare visar vi en film kl. 19.15 varje måndag i salong 2, förutom Veronikas dubbelliv och En alldeles särskild dag, som visas i salong 1.
Även fortsättningsvis kommer vi att välkomna förslag på filmer som kan passa här. Chansen är ganska stor att just ditt förslag får plats, och om du vill är du välkommen att presentera filmen före visningen, och berätta för resten av publiken varför du valt den (men det är inget krav).

Mejla dina förslag till johan.mollberg@orebro.se Vi lovar inte att just ditt förslag kommer upp på duken, men chansen ökar om du ger oss en bra motivering.

Betongnatt

Betongnatt
19.15 mån. 20/2

Läs mer

Finland 2013
Originaltitel: Betoniyö
Regi: Pirjo Honkasalo
93 minuter

En fjortonårig pojke i en kvav betongförort till Helsingfors får några okloka lektioner i livskunskap av sin äldre bror, dagarna innan brodern ska in i fängelset.

Baserad på romanen Betoniyö av Pirkko Saisio från år 1981.

Det börjar i misär och går sedan utför. Men det gör det med en utsökt skönhet. Betongnatt vann det finska filmpriset Jussi 2014 i sex kategorier: Bästa film, Bästa regi, Bästa foto, Bästa scenografi, Bästa ljuddesign och Bästa klippning.

 

Det främmande

Det främmande
19.15 mån. 27/2

Läs mer

Mexico 2016
Originaltitel: La region salvaje
Regi: Amat Escalante
100 minuter

Alejandra bor i en småstad med sin man Angel och deras två barn. Deras relation är på upphällningen och pengarna tryter. När Alejandras ena son får en allergisk reaktion åker de till sjukhuset där hennes bror jobbar. Då dyker den mystiska och svårt medtagna Veronica upp och allas liv ställs på sin spets. Veronica övertygar dem att det i en stuga mitt i skogen finns något utomvärldsligt som kan lösa alla problem. Något som måste tillfredsställas utan ifrågasättande och som inte accepterar motgång.

Amat Escalante (Heli) är tillbaka med ännu ett brutalt mästerverk, som visar på lika delar mystik och realism från hemlandet Mexiko.
Vann Silverlejonet i Venedig 2016.

 

Below Her Mouth

Below Her Mouth
19.15 mån. 6/3

Läs mer

Kanada 2016
Regi: April Mullen
92 minuter

Dallas (Erika Linder) är trött på sin tillvaro – hon sliter som takläggare på dagen och träffar älskarinnor på natten – samma sak varje dag. Tills hon träffar den självsäkra och framgångsrika moderedaktören Jasmine på en klubb. Från första ögonkastet dras de som magneter till varandra, och kastar sig rakt in i en passionerad affär. Jasmine ser rakt igenom Dallas inställsamma charm och Dallas ser Jasmines längtan efter att få vara sig själv. Det finns bara ett litet problem, Jasmines fästmans Rile.

Below Her Mouth är ett vågat och hett drama med ett helkvinnligt filmteam, från regissör till filmfotograf och skripta. Och i en av huvudrollerna stoltserar svenska skådespelaren och modellen Erika Linder.

”Som en blixt från klar himmel…en kraftfull upplevelse” – Indiewire
”En filmisk röst för den kvinnliga orgasmen” – She Does the City
”En vågad och känslosam film som får till det där som många queera filmer saknar” – Dork Shelf
”Mycket vackert filmad” – In the Seats (Toronto 2016)

 

Nattportiern

Nattportieren
19.15 mån. 13/3

Läs mer

Italien 1974
Originaltitel: Il portiere di notte
Regi: Liliana Cavani
I rollerna: Charlotte Rampling, Dirk Bogarde
122 minuter

Året är 1957 när en judisk kvinna känner igen en nattportier som den sadistiske kommendanten för ett koncentrationsläger. De inleder ett sado-masochistiskt förhållande. En kinky film som kan verka stötande på vissa, men som därför gillades av desto fler.

 

En alldeles särskild dag

En alldeles särskild dag
19.15 mån. 20/3
Denna visning sker i salong 1, så platserna räcker åt fler

Läs mer

Italien 1977
Originaltitel: Una giornata particolare
Regi: Ettore Scola
I rollerna: Sophia Loren, Marcello Mastroianni
110 minuter

Himmel, vilken bra film! Ettore Scola kom under 1970- och 80-talen med den ena lysande filmen efter den andra: Fula, skitiga och elaka; Vi som älskade varann så mycket; Kärlekspassionen; I afton dans. Och kanske framförallt, En alldeles särskild dag.

Den 8 maj 1938 var en alldeles särskild dag. Det var dagen då Hitler besökte Mussolini i Rom. Medan hemmafrun Antoniettas make och barn är ute och deltar i paraden, tvingas hon själv stanna hemma med sina hushållssysslor. Men på andra sidan gården ser hon Gabriele, en antifascist vars värme smittar av sig på omgivningen. Antoinetta och Gabrieles dag blir sannerligen en alldeles särskild dag.

 

Stulna blickar

Stulna blickar
19.15 mån 27/3

Läs mer

Mexico/Venezuela 2105
Originaltitel: Desde allá
Regi: Lorenzo Vigas
Originaltitel: 93 minuter

Armandos ensamhet och längtan efter närhet för honom till Caracas kaotiska slum. Där finns liv, och där finns unge Elder. Från motsatta världar - Armando är en välbärgad företagare, medan Elder knappt ens är myndig men ändå ledare för ett kriminellt gäng - möts de två i en relation av växande åtrå och begär. Men mellan de två står förutom en djup samhällsklyfta även spöken från Armandos förflutna som döljer sig i ensamheten...

Stulna blickar hade världspremiär på filmfestivalen i Venedig, där den som första venezuelanska film någonsin belönades med det prestigefulla Guldlejonet.

 

Följ oss