orebro.se

Schema dag för dag: Klicka här.
Wonderstruck

Wonderstruck
18.45 fre. 26/1 Köp biljett
18.30 lör. 27/1 Köp biljett
18.45 sön. 28/1 Köp biljett
18.30 mån. 29/1 Köp biljett
18.45 tis. 30/1 Köp biljett
18.30 ons. 31/1 Köp biljett
14.15 tors. 1/2 Köp biljett
18.30 lör. 3/2 Köp biljett
18.45 sön. 4/2 Köp biljett
18.45 mån. 5/2 Köp biljett
18.30 tis. 6/2 Köp biljett

Läs mer

USA 2017
Regi: Todd Hayne
Medverkande: Julianne Moore, Michelle Williams, Oakes Fegley
116 minuter

I filmer som I’m Not There, Far From Heaven och Carol förenar Todd Haynes estetik, idé och känsla på sitt högst personliga sätt. Haynes nya film Wonderstruck, som nominerades till Guldpalmen i Cannes i år, beskrivs av vissa som det mest visuellt innovativa han skapat. Här möter vi två tolvåringar som lever i olika årtionden. Rose (Millicent Simmonds) bor med sin buttre far i tjugotalets New York, där hon hittar tröst i ständiga biobesök. Favoriten på vita duken är stjärnan Lillian Mayhew (Julianne Moore). Att Rose är döv bidrar till hennes känsla av isolering. Det har hon gemensamt med Ben (Oakes Fegley), som lever i sjuttiotalets Minnesota med sin mamma (Michelle Williams). I sökandet efter en viktig person i deras respektive liv tar sig Ben och Rose till samma plats. Men kan människor från olika epoker mötas?

Wonderstruck är baserad på boken med samma namn av Brian Selznick. Denna fantasifulla ungdomsberättelse med magiska inslag attraherade läsare i alla åldrar när den kom ut 2011, och blev etta på New York Times bestsellerlista. Boken finns utgiven på svenska med titeln Underverk. Brian Selznick har själv skrivit manus till Todd Haynes filmatisering.


Menashe

Menashe
18.30 fre. 2/2 Köp biljett
18.45 lör. 3/2 Köp biljett
18.30 mån 5/2 Köp biljett
18.45 tis. 6/2 Köp biljett
18.45 ons. 7/2 Köp biljett
18.30 tors. 8/2 Köp biljett

Läs mer

USA 2017
Regi: Joshua Z Weinstein
Medverkande: Menashe Lustig, Yoel Falkowitz, Ruben Niborski
82 minuter

I New Yorks Borough Park finns ett av världens största judiska samhällen. Här är det ultraortodoxa det vardagliga, och bland de långa svarta rockarna finns Menashe – en snäll men olycklig man. Sedan hans fru gått bort anses han inte kunna tillhandahålla ett anständigt hem åt sin son. Menashes tro utmanas av motgångarna, men längtan att hålla ihop den lilla familjen är stark, så han lyckas övertala rabbinen om en chans att få bevisa sin duglighet som förälder. Under förberedelserna inför fruns minnesdag flyttar sonen tillbaka till honom på prov.

Menashe är ett genuint och närgånget porträtt av livet i en exotisk men ändå välbekant miljö, där tro och moral är av högsta vikt. Filmen är helt berättad på jiddisch och har lovordats av kritikerna.

 

Sinnenas rike

Klassiker: Sinnenas rike
18.30 sön. 4/2 Köp biljett
14.15 tis 6/2 Köp biljett
18:45 tors. 8/2 Köp biljett

Läs mer
Japan 1976
Regi: Nagisa Ôshima
102 minuter

En förbjuden relation mellan tjänsteflickan Sada och hennes husbonde får ett tragiskt slut - en verklig händelse som skakade kejsardömet Japan 1936. När japanska nya vågen-regissören Nagisa Oshima tolkade den gripande historien i den kontroversiella Sinnenas Rike fyrtio år senare, totalförbjöds filmen i ett flertal länder för sina explicita scener, av erotisk och våldsam natur. Även i Sverige orsakade den en hetsig debatt i medierna när den äntligen fick biopremiär, men idag hyllas den för sitt bedövande vackra bildspråk.

Sinnenas rike är med bland 1001 filmer du måste se innan du dör.

 

The Florida Project
Premiär 18.30 fre. 9/2

Läs mer

USA
Regi: Sean Baker
Medverkande: Willem Dafoe, Brooklynn Prince, Valeria Cotto, Bria Vinaite
115 minuter

Sean Bakers varma dramafilm blev en stor snackis på årets upplaga av Cannes-festivalen. Vi får en inblick i sexåriga Moonees (Brooklynn Prince) tillvaro på budgethotellet The Magic Castle, där hon bor med sin rebelliska mamma Halley (Bria Vinaite). Bland människorna i hennes omgivning finns hotellchefen Bobby (Willem Dafoe), som har ett varmt hjärta under en bister fasad. De vuxnas liv kan vara tufft, men för infallsrika Moonee är sommaren full av äventyr och glädje.

 

The Death of Stalin

The Death of Stalin
Premiär 18.45 fre. 9/2

Läs mer

Storbritannien, Frankrike 2017
Regi: Armando Iannucci
Medverkande: Jason Isaacs, Andrea Riseborough, Steve Buscemi, Olga Kurylenko, Jeffrey Tambor, Rupert Friend, Paddy Considine, Michael Palin
106 minuter

När Stalin plötsligt faller död ned utbryter kalabalik, men snart börjar maktkampen på allvar mellan Beria, Chrustjev och General Zhukov. Humorstjärnor som Steve Buscemi (Boardwalk Empire, Fargo), Michael Palin (Monty Python), Olga Kurylenko (Quantum of Solace) och Andrea Riseborough (Birdman) gör i en hutlös fars allt för att ta platsen som Stalins efterträdare, i Armando Iannuccis (Veep, The Thick of It) bitska och hyllade humoresk. Vem ska trumfa sina kombattanter och nå maktens glans?

 

Phantom Thread

Phantom Thread
Premiär fre. 23/2

Läs mer

USA 2017
Regi: Paul Thomas Anderson
130 minuter

Daniel Day-Lewis spelar klädskaparen Reynolds Woodcock som levererar det yppersta i mode till gräddan av brittisk societet i 1950-talets London. Hans kärleksliv varit lite mindre lyckat, ända tills han möter unga Alma (Vicky Krieps) och ömsesidig kärlek uppstår. Men ska hans manliga självömkan förstöra deras förhållande?