Gå till innehåll

Tips för hållbar konsumtion

I dagens köp-och-släng-samhälle skaffar vi oss allt fler prylar. Produktionen av dessa genererar både hög klimatpåverkan, ökad kemikalieanvändning, fler transporter och mer avfall. Du har stor makt att påverka utbudet.

Film med tips på hållbar inredning

Marlene vill leva mer hållbart och testar att hyra inredning till sin live-karaoke kväll.

På Youtube kan du se filmen av Mistra Sustainable Consumption.

Ställ tre frågor innan du köper nytt

En genomsnittlig svensk konsument genererar cirka 10 ton koldioxid och 500 kg avfall per person och år. En hållbar mängd är ca 1-2 ton koldioxid per år. Det finns flera saker vi kan göra för att minska vårt klimatavtryck och konsumera mer hållbart.

Funderar du på att köpa nytt för att din gamla pryl har gått sönder? Här är tre frågor att ställa till dig själv innan du går till butiken:

Kan prylen lagas? (av mig eller någon annan)

En soffa kan kläs om, en stol målas, skor klackas om, och så vidare. Störst miljöpåverkan kommer från tillverkningen av saker. Att ge dina prylar så lång livslängd som möjligt har stor betydelse. Man måste inte göra allt själv. Genom att låta någon annan göra det så förlängs både livslängden på sakerna, avfallsberget minskas samtidigt som arbetstillfällen skapas.

Kan jag hyra, låna eller dela?

Saker du sällan använder är kanske ineffektivt och dyrt att äga? Kan du låna det av grannar eller kompisar? Finns det att hyra eller finns kanske en delningstjänst såsom en bilpool? Alla dessa exempel minskar mängden saker som tillverkas och bidrar till att de som redan finns används mer effektivt.

Kan jag köpa begagnat?

Behöver du ersätta din gamla pryl så kan den kanske vara "nygammal"? Genom att köpa second hand sparar du 97-100 procent av miljö- och klimatpåverkan.

Second hand butik med kläder som hänger längs väggarna och ett glasskåp med skor vid ett fönster, en kvinna tittar på skorna.

Genom att köpa second hand sparar du 97-100 procent av miljö- och klimatpåverkan. Foto: Scandinav

Tips!

På Fritidsbanken i Örebro kan du låna sport- och fritidsutrustning gratis. Läs mer på Fritidsbankens webb.

Miljönär-vänlig är en märkning som tagits fram av Avfall Sverige för att uppmärksamma verksamheter som gör det möjligt för kunderna att laga, låna och återanvända istället för att köpa nytt. Läs mer och hitta Miljönär-vänlig märkta verksamheter i Örebro.

Via Smarta kartan kan du hitta flera nationella delningstjänster inom olika teman. Sök efter sådant du vill hyra, dela, byta, låna, ge eller få på Smarta kartan.

Senast uppdaterad:

Publicerad:

Kontakta Klimatsmart vardag

Kontakta Örebro kommuns servicecenter

Telefon: 019-21 10 00 

Öppettider: Vardagar kl. 8–16.30

Besöksadress: Näbbtorgsgatan 10

Öppettider: Vardagar kl. 10–16

E-post till servicecenter

 servicecenter@orebro.se