orebro.se

Cinemateket

En dödsdömd har rymt

En dödsdömd har rymt
16.00 sön. 5/3
Biljettpris: 110 kr

Läs mer

Originaltitel: Un condamné à mort s'est échappé ou Le vent souffle où il veut
Frankrike 1956
Manus & regi: Robert Bresson
99 minuter

Minimalisten Robert Bressons stillsamma, men spännande drama om en dödsdömd man som rymmer.

Den franske motståndsaktivisten Fontaine döms till döden av nazisterna och ägnar all sin vakna tid till att planera sin flykt ur fängelset i Lyon under Andra Världskriget. Filmen är baserad på André Devignys memoarer och vann regipriset i Cannes.

 

Aguirre

Aguirre - Guds vrede
16.00 sön. 26/3
Biljettpris: 110 kr

Läs mer

Originaltitel: Aguirre, der Zorn Gottes
Västtyskland 1972
Manus & regi: Werner Herzog
I rollerna: Klaus Kinski
90 minuter

En grupp upptäcktsresande ger sig av från Anderna nedför Amazonfloden. Flera av expeditionens medlemmar ramlar av flottarna och försvinner i strömvirvlarna. Ursua kräver att gruppen skall få vända tillbaka medan Aguirre protesterar och manar till myteri. Ursua "häktas" och ställs inför en skendomstol, som dömer honom till hängning. Aguirre tar hand om kommandot och ordnar en bisarr fest där han kröner Fernando till kejsare av Peru. Han fortsätter resan med sin dotter på flotten och den del av manskapet som förblivit honom trogen. Ju längre färden går desto egendomligare inverkan får den höga fuktigheten och den förlamande hettan på expeditionens medlemmar.

 

De röda skorna

De röda skorna
16.00 sön. 9/4
Biljettpris: 120 kr. Visas utan svensk text

Läs mer

UK 1948
Manus & regi: Michael Powell, Emmeric Pressburger
I rollerna: Moira Shearer, Jean Short, Marius Goring, Gordon Littmann
136 minuter

Balettfilmernas balettfilm. En ung ballerina slits mellan en kämpande kompositör och en demonisk dansimpressario, som båda vill lägga beslag på henne. Ska kärleken eller dansern vinna? Det sätt på vilket dansen integreras i handlingen har gjort filmen till en filmhistorisk milstolpe. Black Swan (2010) med Natalie Portman har lånat en hel del från De röda skorna.
Powell och Pressburger, "The Archers", skrev, producerade och regisserade ett stort antal filmer tillsammans enligt deras manifest i eget bolag.