orebro.se

Fransk filmfestival

banner

I år fyller Cannes-festivalen 70 år!

I samarbete med Franska filmfestivalen och Alliance Française Örebro visas sju filmer.
Samtliga är textade på svenska, och priset är 70 kronor.

Mal de Pierres (Brev från månen)
19.00 ons. 17/5
19.15 lör. 20/5

Läs mer

Frankrike/Belgien 2016
Regi: Nicole Garcia
Medverkande: Marion Cotillard, Louis Garrel, Alex Brendemühl
120 minuter

Gabrielle (Marion Cotillard) är fångad i ett kärlekslöst äktenskap, byggt på föräldrarnas förväntningar snarare än passion. Ständigt sjuk reser hon till en alpinsk kurort, och väl där faller hon för mystiske löjtnanten André. Gabrielle slits nu mellan säkerheten hos sin make, och den brinnande låga som väckts av André. Brev från månen (intl titel From the Land of the Moon) är ett glödande romantiskt drama baserat på Milena Agus hyllade kortroman Onda stenar.

 

Saint Amour

Saint Amour
19.15 ons. 17/5

Läs mer

Frankrike 2016
Regi: Benoît Delépine, Gustave Kervern
Medverkande: Gérard Depardieu, Benoît Poelvoorde, Vincent Lacoste
101 minuter

Bruno och hans far Jean åker varje år på Paris internationella lantbruksmässa tillsammans. Jean har förhoppningen att deras tjur, just detta år, ska vinna det högsta priset och att det ska sporra Bruno att vilja ta över familjefarmen. En fråga som skaver lite i deras relation. Bruno är mer intresserad av vin och har länge funderat på att åka på en vinresa, något som aldrig blivit av. I stunden frågar Jean om de inte ska åka på en vinresa ihop ändå, för att slappna av lite, och sagt och gjort tar de en taxi och drar iväg.

Med en titel som doftar lätta beaujolaisviner och smäktande toner från Sebastian Tellier spelar GÉRARD DEPARDIEU och BENOÎT POELVOORDE far och son i denna komedi, som tar publiken till hjärtat av fransk kultur. Regisserat av parhästarna BENOÎT DELÉPINE och GUSTAV KERVERN.

 

Planetarium

Planetarium
19.00 tors. 18/5
19.00 sön. 21/5

Läs mer

Fankrike/Belgien 2016
Regi: Rebecca Zlotowski
Medverkande: Natalie Portman, Lily-Rose Depp, Emmanuel Salinger
105 minuter

De två unga systrarna Laura och Kate har förmågan att kommunicera med den andra sidan. Men deras planer på världsturné stannar av när deras vägar korsas med filmproducenten André, som behöver deras övernaturliga krafter till sitt nya filmprojekt. Plötsligt finner sig Laura och Kate mitt i en märklig röra av konst och det ockulta, på gränsen att öppna en dörr något potentiellt världsförödande. Med Planetarium bjuder regissören Rebecca Zlotowski in till en värld där illusionen blir verklighet, och verkligheten en dröm.

 

Lolo

Lolo
19.15 tors. 18/5
19.00 lör. 20/5

Läs mer

Frankrike 2015
Regi: Julie Delpy
99 minuter

När Violette besöker en spaanläggning med sin bästa vän, stöter hon på Jean-René, och faller pladask. Men i vägen för romansen står dels det faktum att de kommer från skilda världar, men i ännu högre grad Violettes tjugoårige son Lolo.

Lolo är regisserad och skriven av regissören och skådespelaren Julie Delpy (regi: Två dagar i Paris, Jag minns en sommar, skådespelerska och manusförfattare: Bara en dag, Bara en natt, Before Midnight). I rollerna syns Dany Boon (Bienvenue chez les Ch'tis), Karin Viard (Polisse), Vincent Lacoste och Julie Delpy själv.

 

Rånarna

Braqueurs (Rånarna)
19.00 fre. 19/5

Läs mer

Frankrike 2016
Regi: Julien Leclercq
Medverkande: Sami Bouajila, Guillaume Gouix, Youssef Hajdi, Redouane Behache

Yanis Zeri är en av de bästa kaparna i Paris. Tack vare sin noggrannhet och skicklighet har han alltid hållit sig under radarn utan att bli upptäckt. De enda han litar på är vännerna Frank och Nasser samt hans bror Amine, och nu senast även Eric, en expert på sprängämnen. Allt går enligt planerat men Amine är girig och begår ett misstag. För att sona sitt snedsteg måste de nu göra en kupp med en av de mäktigaste i branschen, och den här gången står hela livet på spel.

 

Francofonia
19.15 fre. 19/5

Läs mer
Frankrike/Tyskland 2015
Regi: Aleksandr Sokurov
Medverkande: Louis-Do de Lencquesaing, Benjamin Utzerath, Vincent Nemeth
88 minuter

1940. Paris är ockuperat. Det som tagit många år av arbete och historia att bygga upp förstörs snabbt av kanoneld. Allt som är majestätiskt, vackert och heligt blir ruiner.

Två män – Jacques Jaujard, chef på Louvren och Franz Wolff-Metternich, ledaren för den tyska kommissonen för bevarande av konst – är varandras motsatser men samarbetar för att bevara museets skatter. Aleksandr Sokurov berättar en ganska okänd del av historien, om relationen mellan konst, makt och civilisation inifrån den värsta konflikten världen skådat.

Aleksandr Sokurov berättar en ganska okänd del av historien, om relationen mellan konst, makt och civilisation inifrån den värsta konflikten världen skådat.

Ett måste för den som är intresserad av nation, museum och konst” – Hynek Pallas, Dagens Nyheter

”Sokurov är en kulturell gigant…hans röst guidar åskådaren med poetisk elegans genom fransk och europeisk historia” – Metro

 

Is och himmel

La glace et le ciel (Is och himmel)
19.15 sön. 21/5

Läs mer

Frankrike 2015
Regi: Luc Jacquet
89 minuter

Från Oscarsvinnande regissören av Pingvinresan.

1955 svarade 23-årige Claude Lorius på en annons rörande en polarexpedition till Antarktis. Han och två andra unga resenärer gjorde en årslång resa till Antarktis, en resa som kom att påverka resten av hans liv. Lorius började studera Antarktis, lyckades ta djupare prover än någon tidigare gjort och fastställde lufttemperaturer från tusentals år innan vår tid. Hans upptäckter gav honom Blue Planet Prize – miljövetenskapens eget Nobelpris – men resulterade också i att han blev den första vetenskapsmannen som öppet oroade sig för global uppvärmning. Nu är han 83 år och har sett hur samhället sakta har börjat inse att miljöns förändring är ett faktum. Detta är hans historia.

Läs mer på Alliance Francaise

Följ oss