orebro.se

Ny finsk film

I samarbete med Finlandsinstitutet visar vi tre nya finska filmer per halvår. Finlandsinstitutet i Stockholm har en livlig och mångsidig programverksamhet. De strävar till konkreta möten mellan svenskt och finländskt kultur- och samhällsliv. Förutom i Örebro visas ny finsk film också i Stockholm, Sigtuna, Uppsala, Västerås, Norrköping, Borås, Umeå, Piteå, Gävle, Skövde och Angered.

Besök Finlandsinstitutets hemsida

Miami

Miami
19.15 tis. 19/9

Läs mer
Suomi 2017
Regi: Zaida Bergroth
119 minuter

Zaida Bergroths film Miami handlar om Angela och Anna. De är systrar, men de har inte vuxit upp tillsammans. Angela (Krista Kosonen) är en glammig show-dansare medan den 19-åriga blygsamma Anna (Sonja Kuittinen) kommer från en småstad och försöker ännu hitta sin plats i världen. Anna kan inte motstå sin fascinerande syster, utan glittret, glamouren och Angelas karisma drar in Anna på en dansturné som ska föra dem till dunkla scener och neonljusfyllda klubbar. Livet är roligt med den spralliga och lyskraftiga Angela men det som Anna inte vet är att Angela egentligen befinner sig i en väldigt svår situation. Angelas förflutna vill inte släppa taget och det tar inte länge förrän turnén blir en flyktresa. Regissören beskriver det som att filmen byggs runt en fråga som hon har funderat mycket på: hur ska man älska en person som är lyskraftig och stärkande men samtidigt ansvarslös och farlig?

 

Star Boys

Star Boys
19.15 tis. 17/10 Köp biljett

Läs mer

Suomi 2017
Originaltitel: Kaiken se kestää
Regi: Visa Koiso-Kanttila
Medverkande: Antti Luusuaniemi, Pihla Viitala, Tomi Enbuska, Malla Malmivaara, Vili Saarela, Olavi Angervo
82 minuter

Två familjer och en liten stad vid den finska kusten. Marja (Pihla Viitala) och Tapio (Antti Luusuaniemi) är föräldrar, men även sårbara personer som begår misstag. Tapio balanserar mellan lust och ansvar medan Marja försöker hålla hårt i den hela familjekonstellationer och i sin självrespekt. Ullas (Malla Malmivaara) och Tapios passionerade affär riskerar att förstöra vänskaper och äktenskap. Var går kärlekens gräns?

STAR BOYS är en stark och engagerande historia om två familjer som slits itu på grund av föräldrarnas omättliga behov av kärlek och bekräftelse. I sina försök att bryta loss från sina föräldrars normer tar mammor och pappor sina egna barns ungdom. Detta är Visa Koisio-Kanttilas spelfilmsdebut. Han är tidigare känd för sina dokumentärer.

 

Den eviga vägen

Den eviga vägen
19.15 tis. 14/11 Köp biljett

Läs mer

Suomi 2017
Originaltitel: Ikitie
Regi: A.J. Annila
103 minuter

Jussi Ketola sitter i en bil på väg mot Finlands östra gräns, och hans enda tanke är: han kommer inte att återvända hem levande. Året är 1930 och Lapporörelsen skjutsar misstänkta kommunister till gränsen. Med nöd och näppe lyckas Jussi fly till Sovjet där han får en ny identitet. Tillsammans med andra finländare börjar han bygga socialismen i Sovjetkarelen.

En flyktig stund är Jussi lycklig, men under Stalins styre förvandlas paradiset till ett helvete som får döden att framstå som en lättnad.

Den eviga vägen baserar sig på Antti Tuuris historiska roman med samma namn.

 

Följ oss