Meny

Skolbio på Bio Roxy

Bio Roxy visar skolbio för alla skolor i Örebro län. Alla skolbiofilmer i det fasta programmet kostar 20 kr per person.

Bild på skolungdomar

Skolbions syfte är att ge möjlighet att bedriva undervisning med filmens hjälp, men även att introducera barn och ungdomar till biografen och filmen som konstart och medium.

Att ha undervisning om och med film i skolan är viktigt av flera anledningar. Liksom teater och litteratur förmedlar filmen en uppfattning om hur världen ser ut. Filmen är ett lika bra diskussionsunderlag som litteratur.

Vi måste också vara medvetna om den stora roll rörlig bild spelar för vår världsbild, med tanke på att mycket av den skapas genom film och TV. För att kunna vara kritisk till informationen är det viktigt att känna till den rörliga bildens språk, varför ämnet filmkunskap bör tas upp i skolan.

Barn och ungdomar är stora konsumenter av rörlig bild; därför är det viktigt att skolan tar upp filmen i undervisningen och berättar om den och med den, diskuterar mediets språk och innehåll och barns och ungdomars relation till det.

Fördjupa besöket

Vill du lära dig mer om film, och hur du kan använda film i skolan? Roxy erbjuder nu kurser för såväl lärare som elever; dels om filmberättande i stort, dels som samtal om en film ni sett på Roxy. I första hand sker samtalen på Roxy i samband med visning, men vi kan också komma ut och prata film i skolan.

Vi kan även ge stöd eller handledning till lärare för diskussioner med eleverna. Enklast och billigast sker det också i samband med skolbiovisning.

Mer information om och bokning av samtal, fortbildning osv

Har du frågor och funderingar är du välkommen att kontakta Johan Mollberg via e-post: johan.mollberg@orebro.se

Film i Örebro län hjälper gärna till med det filmpedagogiska arbetet i skolan, och ger ekonomiskt stöd till lärare som vill besöka BUFF (Barn- och ungdomsfilmfestivalen) i Malmö.

Svenska filminstitutets hemsida erbjuder mer att läsa om skolbio. Där finns även handledningar till en del filmer att ladda hem.

Egen visning

Om ni vill arrangera en egen visning av en film utanför vårt ordinarie program går det utmärkt, och vi hjälper gärna till att hitta en film som passar ert ämne om ni inte själva har bestämt er för en specifik film. Priset blir dock ett annat (se nedan för information om biosalonger och priser).

En del skolor har också egna filmgalor med filmer som eleverna själva gjort; det ger en extra dimension till ens egna film att se den på en riktig biograf.

Priser och utrustning

Salong 1
Bild på gamla gatan i Örebro blandat med scener från andra delar av världen

Salong 1

121 platser + 22 på läktaren

Utrustning som ingår i salongshyran: videoprojektor (2K), Bluray-spelare, mediaspelare som klarar de flesta filformat, blädderblock, WB-tavla, Internet-uppkoppling 100 Mbps och piano (!). Hörslinga finns.

Fyra st. trådlösa mikrofoner finns för extrakostnad.

Föreningar och skolor:
900 kr/timme dagtid vardag (fram till kl. 18.00).
1100 kr/timme kvällar och helger.

En personal ingår i alla priser. Vid filmvisning av film under 2 timmar debiteras tre timmar (inklusive personal). Moms, filmhyra och frakt tillkommer.

Salong 2
Bild på gamla gatan i Örebro blandat med scener från andra delar av världen

Salong 2

30 platser

Vår lilla salong 2 finns en trappa ned under stora salongen, och är perfekt för den mindre gruppen. Fullt utrustad med projektor (2K), mediaspelare, Bluray, Internetuppkoppling (100 Mbps) etc. I salong 2 finns ingen hörslinga.

Alldeles utanför salongen har vi ett kafé där vi kan ordna kaffe och bröd till bra pris.

Föreningar och skolor:
500 kr/timme dagtid vardag (fram till kl. 18.00)
700 kr/timme kvällar och helger

En medarbetare från Bio Roxy ingår i alla priser. Vid filmvisning av film under 2 timmar debiteras tre timmar (inklusive personal). Moms, filmhyra och frakt tillkommer.

Senast uppdaterad: 17 april 2018

Publicerad: 2 november 2017

Hade du nytta av innehållet på den här sidan?

Translate

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Örebro municipality in other languages

Close

Kontakta Örebro kommun

Telefon: 019-21 10 00 

Öppettider: Vardagar kl. 7-17

Besöksadress: Drottninggatan 5

Öppettider: Vardagar kl.10-17

E-post till servicecenter

 servicecenter@orebro.se