Konst på bio: Klimt & Schiele – Eros och Psyche

1900-talets början i Wien var en guldålder – ett magiskt ögonblick för konst, litteratur och musik.

I efterdyningarna av första världskriget går en guldålder mot sitt slut i Wien, i Europas hjärta. Det österrikisk-ungerska imperiet håller på att falla sönder. Den 31 oktober 1918 blir konstnären Egon Schiele ett av de 20 miljoner dödsoffren för spanska sjukan. Den blott 28-årige konstnären ser döden i vitögat genom att måla av den.

Bara några månader tidigare har han haft vernissage för sin första framgångsrika utställning, med 19 oljemålningar och 29 teckningar. Utställningen är baserad på en ny konstnärlig tanke om att porträttera mänsklighetens rastlöshet och begär.

Bara månader innan dess har Schieles lärare och vän Gustav Klimt dött. Sedan sekelskiftet har han på ett genomgripande sätt förändrat konsten och grundat den nya konstnärsgruppen Wiener Sezession.

Dokumentären berättar om denna exceptionella tid i Wiens historia; ett magiskt ögonblick för konst, litteratur och musik, där nya tankar utbyts, Freud gör sina upptäckter om människopsyket och kvinnor börjar hävda sitt oberoende.

Orginaltitel: Eros e psiche
Längd: 90 minuter

Föreställningar och biljetter

Datum

Tid

Salong

Platser

Biljetter

måndag 29 oktober

18:30

Salong 1

131 lediga platser

Köp biljett

Senast uppdaterad: 26 september 2018

Publicerad: 26 september 2018
Hade du nytta av innehållet på den här sidan?